Яйца и домати полетяха към сградата на МВР в София в 41-вия ден на протести с искане за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Иска се и оставката на вътрешния министър Христо Терзийски, който бе избран на поста преди няма и месец. 

"След като МВР абдикира от основната си функция да пази сигурността на гражданите, ние ще им покажем какво е мнението ни за тях. Те не си изпълняват задълженията очевидно по заповед на властта, срещу която ние се борим вече 41 дни. Ще им покажем колко много ги "обичаме", посредством правене на омлет – яйца и домати“, заяви един от протестиращите, цитиран от бТВ.

Протестът пред МВР.

Хората твърдят, че се чувстват незащитени. Поводът - ескалиралото напрежение снощи, когато на кръстовището пред румънското посолство нямаше никаква полиция, граждани блокираха пътя, жена с двете си деца на задната седалка опита да премине през събралите се хора, в резултат предното стъкло на колата й бе потрошено и бяха задържани 3-ма души от протестиращите. На сутринта от СДВР обясниха, че ги няма на проявите, защото протестите не са законни и съгласувани със Столичната община 

Демонстрацията пред МВР днес бе "кратко предупреждение" към вътрешния министър заради абдикацията на полицията.

По същото време група граждани се ляха събрали пред румънското посолство, без да спират движението. Те защитиха жената от предишната вечер и скандилаха "Не на насилието". 

Хиляди отново излизат на улиците на София в поредния, 41-ви ден на протести с искане на оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Както всяка вечер от последните няколко седмици, продължават да са блокирани кръстовищата на "Орлов мост", пред Ректората на СУ "Климент Охридски" и между президенството и Министерския съвет. Протестиращите са спокойно, бързо и ефективно пропускат линейки въпреки блокадите.

Около 20 часа на Орлов мост младежи започнаха да носят дебели плочки и да ги събират на купчина. Обявиха, че това е нов "Паметник на свободата".

Друга група младежи пък донесе релса от теснолинейка. Тръгнали са от Свиленград на 14-ти август, пътували са 5 дни до София - пеш. По техни думи релсата е "символ на празните обещания".

"Релсата е символ на твърдата решителност на голяма част от българския народ да изпрати на бунището на историята това правителство. Релсата може да е "кръстът" към Голгота, който да изкупи греховете на България и заявка пред Бог да спре да праща хора, които целенасочено ни водят към духовна и физическа гибел“, написаха инициаторите във Фейсбук.

Те визират думите на Валери Симеонов от август 2018 г., който тогава заяви, че ако съдът спре инвестиционните намерения за прокарване на нови писти в Пирин, ще "се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя".

По-късно съдът взе решение, че новите писти ще застрашат националния парк. Симеонов още не е скочил.

Релсата бе ползвана, за да завърши паметника, а до нея бе забучено и българското знаме.

 

Около 21 ч протестиращите от Орлов мост се запътиха към тези пред Министерски съвет. От там започна шествие обратно към Цариградско шосе.