Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Саудитска Арабия мълчи по въпроса за нормализирането на отношенията между Обединените арабски емирства и Израел. Регионалната сила обаче демонстрира признаци на сближаване с еврейската държава и е възможно да активизира отношенията си с нея в рамките на усилията си за икономическа трансформация, твърдят експерти.

Обединените арабски емирства станаха в четвъртък първата държава от Персийския залив, която обяви, че нормализира отношенията си с Израел. Споразумението за това бе постигнато с посредничеството на САЩ, големия съюзник на двете държави и на Саудитска Арабия, най-влиятелната от арабските монархии в Залива.

Нито медиите, нито саудитските власти реагираха на тази новина, но възниква въпросът дали Саудитска Арабия, която е най-голямата арабска икономика, ще последва примера на ОАЕ, или не.

"Нормализирането на отношенията между ОАЕ и Израел ще допринесе за разширяване на непреките отношения между Израел и Саудитска Арабия", казва Азиз Алгашян, преподавател в Есекския университет и специалист по отношенията между саудитското кралство и Израел. "Връзките между Саудитска Арабия и Израел ще се засилят чрез ОАЕ", прогнозира експертът.

Според анализаторите саудитското кралство и Израел от години танцуват "един бавен танц" и изграждат тайни отношения на базата на общата си враждебност към Иран. Привърженик на сближаването е и саудитският принц престолонаследник Мохамед бин Салман.

Евентуално нормализиране на отношенията с Израел обаче би поставило в деликатна ситуация саудитското кралство, което е изявен защитник на палестинската кауза и на чиято територия се намират свещените за мюсюлманите градове Мека и Медина.

В този смисъл хаштагът на арабски "нормализацията е предателство" набра голяма популярност в Туитър сред младите хора в Саудитска Арабия, които активно използват социалните мрежи.

Амбициозен план

Освен споделената неприязън към Иран опитите на Саудитска Арабия да привлече чуждестранни инвестиции, за да финансира амбициозния си план за икономическа диверсификация "Визия 2030", изглежда също подтикват петролното кралство към сближаване с еврейската държава.

Построяването на на западния саудитски бряг на НЕОМ, футуристичния мегаполис на стойност 500 милиарда долара, е една от ключовите точки на "Визия 2030". Според специалисти кралството има нужда от експертната помощ на Израел в сфери като биотехнологиите и киберсигурността.

"Мирът и координирането с Израел са необходими, особено ако НЕОМ иска да стане туристическа атракция", казва Мохамад Яги, изследовател от германския мозъчен тръст Фондация "Конрад Аденауер".

Мегаполисът ще бъде построен недалеч от израелския курорт Ейлат на Червено море. Делят ги около 50 км.

В проучване, публикувано през април, Яги написа, че страните от Залива все по-често се обръщат към Израел за технологии, с които да следят собствените си граждани, и за ракети, които западните държави не желаят да им продават.

През февруари саудитският външен министър Файсал бин Фархан опроверга информациите за евентуална среща между саудитския престолонаследник и израелския премиер Бенямин Нетаняху.

"Нашата политика е неизменна, не поддържаме отношения с Израел", каза той пред Си Ен Ен.

"Неизбежно"

В същото време обаче кралството показва признаци за отваряне към Израел. То реагира положително на плана на американския президент Доналд Тръмп за решаване на конфликта между Израел и палестинците, проект, за който се смята, че облагодетелства Израел и който бе отхвърлен от палестинците и от много арабски страни.

Саудитска Арабия също така дискретно отвори за първи път през 2018 г. въздушното си пространство за полет към израелска дестинация.

Освен това саудитските държавни медии често проверяват какви са обществените нагласи, като публикуват статии, насърчаващи сближаването с Израел.

"Прогнозирам бъдеще с обща екосистема от високи технологии между страните от Съвета за сътрудничество в Залива и Израел", написа миналата седмица израелският консултант Наве Шахар за англоезичната версия на уебсайта на телевизия "Ал Арабия". "Сега, повече отвсякога, е в интерес на Израел и на страните от Съвета за сътрудничество в Залива да засилят търговското си сътрудничество", изтъква експертът. Освен Саудитска Арабия и ОАЕ в Съвета за сътрудничество в Залива влизат още Бахрейн, Оман, Катар и Кувейт.

Насърчавайки сближаването, Джаред Къшнър, съветник на Доналд Тръмп, заяви, че е "неизбежно установяването на изцяло нормализирани отношения между Саудитска Арабия и Израел".

Ануж Чопра е шеф на бюрото на Франс прес за Саудитска Арабия. Преводът е на БТА.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.