През последните няколко години престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман задържа множество високопоставени представители на управляващата класа и критици, но един се измъкна. Той е бившият служител на разузнаването Саад ал Джабри, който дълго време бе съветник на Мохамед бин Найеф - племенника на крал Салман и бивш престолонаследник, който бе отстранен от всичките си позиции през юни 2017 г., предава Ройтерс.

Джабри успя да избяга в Канада, но Мохамед бин Салман се стреми да го върне в Саудитска Арабия на всяка цена - дори е арестувал пълнолетните му деца. Според източници на Ройтерс престолонаследникът смята, че Джабри разполага с документи, съдържащи секретна информация.

Властите на Рияд арестуваха Найеф и двама високопоставени служители на 6 март - пореден ход към затвърждаването на позициите на Мохамед бин Салман в държавата и премахването на конкуренцията по пътя му към трона след евентуалната смърт или абдикация на краля. Множество служители на вътрешното министерство също са били задържани.

Няколко дни след задържането на Найеф властите арестували две от децата на Джабри - 21-годишния Омар и 20-годишната Сара, както и брат му - Абдулрахман. Според четиримата източници на Ройтерс Джабри притежава документи, които могат да помогнат на Салман в борбата срещу противниците за властта, особено срещу Бин Найеф. Престолонаследникът също е загрижен, че съдържат информация, която може да компроментира него и краля.

Почти две десетилетия Джабри работи съвместно с Найеф, помага в организирането на контратерористични операции и гради близки връзки със западни колеги. 

Когато крал Салман се възкачи на трона през януари 2015 г., той назначи Джабри за министър, а Найеф стана престолонаследник през април същата година. Синът на Джабри Калид твърди, че първоначално връзката между баща му и Мохамед бин Салман е била "много добра", но скоро се влошила, след като приближени на втория обвинили Джабри, че е член на "Мюсюлманско братство". Семейството категорично отрича това.

През август 2015 г. Саад ал Джабри е уволнен. След това той става личен съветник на Найеф и според източниците на Ройтерс Джабри остава лоялен дори след като Найеф е отстранен от власт през 2017 г.

Калид споделя, че на близките на Джабри е било забранено да напускат монархията за повече от две години, преди да бъдат арестувани. Мохамед бин Салман предложил през 2017 г. на Саад да позволи на децата му да пътуват, ако се върне в страната.

Семейството не знае къде са държани децата и не може да се свърже с тях.

"Всеки път, когато питаме, хора от Саудитска Арабия ни отвръщат, че Мохамед бин Салман лично се е ангажирал с тях. Не питайте за детайли", споделя Калид.

Рияд нито потвърждава, нито отрича задържането на децата и брата на Джабри. Според семейството на изгнаника той е обвиняван в корупция, но не уточняват естеството на обвиненията.

Служител на САЩ заяви, че Вашингтон се е допитал до Рияд защо са задържани роднини на Джабри. Той допълни, че множество представители на американското правителство директно са работили с изгнаника през години и че той е бил "много, много силен партньор в контратероризма".

Втори американски служител сподели, че Америка поддържа контакт със семейството на Джабри в Канада и че "търси начини да помогне".

"Дълбоко сме загрижени от информацията за задържането на децата на Ал Джабри и твърдо осъждаме всяко несправедливо преследване на членове на семейството без значение какви са обвиненията срещу Саад ал Джабри", сподели той.

Говорителка на канадското външно министерство също изрази загриженост за задържането на децата на Джабри.