Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Славата на ЕС като на гарант на върховенството на закона е поставена на карта заради невъзможността му да реагира на корупционната криза в България. Това споделя пред "Политико" лидерът на "Да, България" Христо Иванов, който е и съпредседател на "Демократична България". Иванов е и едно основните лица на протестите в страната.

Иванов настоява Брюксел и Берлин да понесат отговорност за поставянето на българската съдебна система и други ключови институции в ръцете на олигархичната мафия, допълва изданието.

Бившият правосъден министър посочва, че ЕС поддържа слаб мониторинг по отношение на съдебните реформи и едновременно с това подклажда корупцията с европейските фондове.

"Ако ЕС не може да гарантира минимални стандарти при върховенството на закона в толкова слаба държава членка... като България, тогава каква е ползата от него?", пита Иванов в интервюто за "Политико". 

Той добави, че Европейската комисия, която трябва да е гарант на Договора от Лисабон, "умишлено си затваря очите за това, което се случва в България", въпреки че европейските фондове са любима плячка на мафията.

"Подобно превземане на държавата в България стана възможно само чрез лесно достъпния наркотик, какъвто са средствата от ЕС", изтъкна той.

През последните няколко месеца Иванов и други лидери представиха една безпрецедентно ясна картина за това как група от олигарси на практика са създали паралелна държава в рамките на България, която упражнява власт чрез бизнеса, съдебната система, медиите, полицията и силите за сигурност, обяснява "Политико".

След това медията разяснява, че българската мафия произхожда от шпионската служба от епохата на комунизма и се възползва от безсилието на съдебния надзор на ЕС, за да разшири влиянието си чрез доказали се през времето тактики като заплахи и компромати.

Европейските лидери очевидно мълчат за нарастващите доказателства, че една дъжава членка нагло нарушава демократичните и правните норми на Съюза и така и не са критикували до този момент София заради бруталните действия на полицията срещу антикорупционните протести и атаките срещу репортери.

Иванов заяви, че Брюксел и Берлин си затварят очите за мафията в България, защото премиерът Бойко Борисов, когото протестиращите виждат като отговорник за злоупотребите, е решаващ съюзник на християдемократите на германската канцлерка Ангела Меркел и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лийен в ЕС. Брюксел и Германия също определят българския министър-председател за надежден съюзник в отношенията с Турция, каза Иванов.

"Това е много типично нещо: Империята залязва, когато допуска граничната й политика да се ръководи от местни военачалници", каза той. "Работата е там, че безрезервната подкрепа на Германия и Европейската комисия за Борисов продава твърде евтино доверието и политическия капитал на Европа и Германия. Те биха могли да получат същото ниво на сътрудничество, без да бъдат толкова безпринципни и без да деморализират българската общественост."

Иванов подчерта, че основното изискване на българите не са евросредствата, които Борисов често парадира, че осигурява. Напротив, те желаят ЕС да помогне в спасяването на страната от подчинената правосъдна система, като настоява за истински прогрес в борбата срещу корупцията в замяна на евросредства.

Според лидера на "Да, България" Борисов е успял да спечели благоволението на Меркел заради безрезервната си лоялност към Европейската народна партия и чрез поведението си на мил "глупак" на срещите на Европейския съвет.

Той вметна, че Борисов й напомнял на дружелюбните посетители, с които източногерманците са се срещали на българските плажове в ерата на социализма.

"Той е услужлив като пиколо със специфичния си балкански чар."

Балканско безредие

Въпреки че паралелната държава в България представлява комплексна мрежа от личности, Иванов и протестиращите се фокусират основно върху двама задкулисни играчи от етническата партия ДПС: бившия лидер на партията Ахмед Доган и медийния магнат Делян Пеевски.

Борисов отказва да предизвика Доган и Пеевски, а протестиращите призовават за оставката му отчасти заради връзките му с дуото. Иванов описва подреждането на властта на държавата по следния начин:

"Борисов е цар през деня, Пеевски е цар през нощта."

Говорител на ГЕРБ настоява пред "Политико", че правителството и етническата турска партия не работят като коалиция.

Най-големият проблем за протестиращите е правосъдната система, тъй като се появяват все повече свидетелства за това как тя е употребявана като инструмент за заплахи, изнудвания и изземвания от страна на държавата.

Десетките хиляди протестиращи по улиците на София и други градове призовават не само за оставката на Борисов, но и за тази на главния прокурор Иван Гешев. И двамата мъже отказват да се съобразят.

Иванов изтъкна, че ЕС не може да се държи, сякаш върховенството на закона е вътрешен проблем за България, особено след като страната е в такава бъркотия благодарение на Механизма за сътрудничество и проверка. По необяснима причина ЕК е представила много положителни доклади за съдебните реформи в страната, докато според свидетели мафията все повече пуска корени, пише "Политико".

"Това не е вътрешен въпрос, защото най-голямата корупция се отнася до европейските фондове", обясни Иванов и добави, че неотчетността на България в рамките на ЕС има значителни последствия за единния пазар, особено когато е съчетана с проблеми като контрабандата, организираната престъпност и тероризма. "(Корупцията в България) е въпрос от финансов интерес и национална сигурност за всеки европейски гражданин... Можете да дойдете на почивка в България и да станете жертва на липсата на върховенство на закона, може да имате бизнес в България и той да бъде отнет."

Коментари

Бойкиев,

Това Маджо ли ти поръча да го кажеш?

Хм...

Бойкикиев се прави на ни чул, ни видял. Само дето Малееви, известни от заменките, са в неговата партия. А Маджо, Маргините и ред други мутри са герои от модела "Софиянски" по който се разпродаде София. По темата: http://www.omda.bg/public/bulg/news/ataka/Sofiiski%20imoti_2.htm https://corruptionbg.com/Sofia-grad-za-prodan Апропо, Маджо е любимец на Любен Гоцев - https://www.24chasa.bg/novini/article/5688757
Ка Путин's picture
Ка Путин
КаПутин

Това Харизанов ли ти плати да

Това Харизанов ли ти плати да го кажеш?

ДПС ни пороби с еничари

Силни думи и много истини. Браво
 's picture

:)

Да България трябва

да направят публикация за съмнителните лица, бизнеси, сделки на задкулисието. Може да се оформи дори като въпроси, за да не събуди дотам закрилническия инстинкт на прокуратурата към задкулисието, и да е образователна за читателя. Трябва да е смело, осветяващо и безпощадно. Да се разкъсат обръчите най-сетне, че иначе няма полза.
Колю Колев's picture
Колю Колев
арсений

Изводът се налага от само

Изводът се налага от само себе си-гласувайте за леля Кури:))))))))))))
Васил ...'s picture
Васил ...
vatan06

БРАВО !!!!!

БРАВО !!!!!
 's picture

godo1952

Калин

А Христо Иванов е жалко пиколо на Маджо !
Нощен Страж's picture
Нощен Страж
нощен страж

Бойкикев е слаб кон!

Сега пък Германия и Меркел са му виновни. Че и ЕС. За разлика от Борисов той дори няма и "специфичния балкански чар". Дупе да ни е яко при коалиция между него, Курнелия и учиндолския чалгар. Тогава ще видите как се краде и как никой от ЕС не желае да говори с нас.
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Ш-шшшт!

После ще говорим.
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Този не се спира - досущ като

Този не се спира - досущ като МаяМа! Говори общи приказки като нея , с които се е нагълтал като повечето отхвърлени на изборите.

Герберските отрепки са се изредили за да изкажат...

..."компетентното" си мнение по въпрос, който очевАдно не схващат!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.