Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ангела Меркел стъпка по стъпка се оттегля от политическата сцена. За Германия това е истински политически земетръс, но и в България сеизмографите скоро ще регистрират нещо подобно. И то не (само) защото Бойко Борисов открай време се профилира като политически почитател и последовател на германската канцлерка.

Меркел оглавява ХДС вече 18 години, а като канцлер управлява четвърти мандат. Успехът ѝ се дължи главно на три фактора. Тя съумя да придвижи консерваторите в центъра на обществото, като предпазливо и постепенно отваряше партията си за една по-либерална и по-екологически отговорна политика. Меркел спечели и задълго удържа симпатиите на мнозинството германци със своя умерен политически стил и с огромното си чувство за отговорност. И не на последно място: през тези близо две десетилетия тя ловко блокираше и в крайна сметка обезвреждаше всички реални или потенциални конкуренти.

Паралели

Вижте само колко прилича тази политическа биография на политическия път, извървян от Бойко Борисов. Неговата партия ГЕРБ също съумя бързо да се настани в центъра на българското общество - като политическа сила, отворена във всички посоки. Самият Борисов ("Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме") проникна политически в ДНК-то на много българи и съвсем неслучайно кара вече трети премиерски мандат. И не на последно място: през целите тези близо 10 години той ловко блокираше и в крайна сметка обезвреждаше всяка политическа конкуренция в така нареченото българско „дясно".

И проектът „Меркел", и проектът „Борисов" изглеждат вече изчерпани. При това независимо от факта, че под управлението на Ангела Меркел Германия процъфтява икономически, а в България през трите мандата на Бойко Борисов икономическите показатели също трайно вървят нагоре. Разбира се, между двете страни и между двете личности има пропаст от различия - достатъчно е да сравним равнищата на корупция, на медийна свобода и на благоденствие или пък политическия стил на Меркел и този на Борисов. (Сравненията не са в полза на България и нейния премиер.) И все пак започващият политически залез на Ангела Меркел и на Бойко Борисов вещае и в двете страни един период, който бихме могли да наречем „бой на негри в тъмна нощ" - както политически некоректно се казваше в моето детство.

За добро или за лошо, и Меркел, и Борисов като валяци утъпкаха политическия ландшафт и сега вече никой не знае какво може да изникне отдолу. Залагайки на стабилността в момента, и двамата подцениха опасностите, които крие бъдещето и не подготвиха нито свои приемници, нито пък подходящи политически конфигурации, които да удържат тази стабилност. А в момента дифузните страхове и усещането за несигурност лашкат част от избирателите и в Германия, и в България към опасните периферии и пораждат шизофренни реакции към ЕС, тоест - към единствената благонадеждна котва на европейците в момента. За която, впрочем, открай време здраво се държат и Ангела Меркел, и Бойко Борисов.

Точка в полза на България

Никой не знае как ще изглежда Германия след Меркел. Очакват се политическо раздробяване и небивали досега политически коалиции в Берлин. Може да има завой наляво, може да има и завой надясно - просто центробежните сили вече са неудържими. И във всички случаи ще наблюдаваме още три сюжета: борба за лидерство, отдръпване на Германия от европейската политика и засилващи се обществени напрежения.

И вижте сега колко правдоподобно звучи тази прогноза и за България след Борисов: раздробяване, центробежни сили, лидерски борби, охладняване към ЕС, обществено напрежение.

С което стигаме до последната голяма разлика между сравняваните несравняеми величини: германците са особено тревожни, защото не са свикнали да живеят с усещането за криза, докато за българите животът с усещането за криза си е всекидневие. Точка в полза на България ;-)

Дойче веле

Коментари

бай Хyй's picture
бай Хyй
Бай Иван

Еднакви са, но има една

Еднакви са, но има една съществена разлика. Меркел влезе в управлението, за да служи на своя народ, а тиквата, за да оцелее като мафиот и да увеличи милионите си, както и да запази аверите си мафиоти. И да видим как ще излязат от политиката. Кой ще е по-богат? Познайте.

Калин

Ако Борисов е залез, съвсем не виждам Нинова като изгрев ! Затова най-добре е да говорим след едни избори, защото всичко ми прилича на разговорите с маг Силвия по Евроком. Наблюдавайки реалния политически пейзаж, виждам една назлобена и раздробена на кланове по интереси БСП, и едно "автентично дясно", което е като античните македонци - някога ги е имало, но сега за тях гласуват само роднините им. Темата за Борисов, който си отива е страшно благодатна за анализи, докато темата за това кой идва на негово място тъне в тишина. Просто анализирайте и пишете кой идва...Другото вече го знаем...

Сложиха тигана

а рибата в морето!

:)

След Меркел идва Мерц. След Борисов идват Горанов и Плевнелиев. Или Митов, Москов и Валери Симеонов... Изчерпани вече изглеждат Александър Андреев и Моника Станишева. :)
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Г-н Андреев,

не считате ли, че сравнявайки г-н Борисов с г-жа Меркел, Вие величаете нашия човек до небесата, въпреки че му отправяте и критики?

Немска водна тоалетна вече

Немска водна тоалетна вече официално погребват идола си ... Да не би който е учил у Тодор Живков, да е бил добър ученик? Бай Тошо преживя не един и двама съветски лидери.

DW

Пояснение: Deutsche Wasserclosett

Защо ще има центробежни сили?

Защо ще има центробежни сили? Какво се е променило? Нали нищо нямаше? Никакъв проблем никъде ? Питайте го вие Андреев, че аз много псувам като го видя.

Там имаше ли изобщо някакъв проект....

...или си беше само лафове и лозунги?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.