Българи в Берлин ще протестират пред канцлерството този четвъртък в работно време, за да привлекат вниманието на канцлера Ангела Меркел и сътрудниците й към ставащото в страната. Това е пети протест на българи в германската столица, като предишните бяха пред централата на Християндемократичния съюз и Бундестага. Протестът пред канцлерството ще се проведе в от 15,30 до 18 часа, в работно време.

На предишните протести участие взеха десетки българи, предимно млади хора, които учат или са завършили образованието си в Германия. За демонстрацията пред канцлерството в четвъртък те обявиха и целите на протеста си на фейсбук страницата си:

"Начело на канцлерството е немският канцлер, а както знаем, през последните 11 години това е Ангела Меркел. През последните 11 години Меркел и Европейската народна партия, към която оглавяваният дълго време от нея Християндемократическия съюз (CDU) принадлежи, подкрепят безусловно правителствата на Бойко Борисов", написаха в поканата за протеста организаторите.



Протестът настоява за официална позиция от страна на канцлерството по следните въпроси:

- липсата на съдебна реформа в България;

- съмненията за срастване на съдебната с изпълнителната власт в България;

- съмненията за злоупотреби със средства от фондове на ЕС от страна на изпълнителната власт;

- силно ограничената медийна свобода в България;

- абсолютният провал на правителствата на Борисов в борбата с корупцията.

Освен в Берлин българи ще протестират в още 25 града в Европа и Америка.