Потомците на спящите в Борован през юни 1876 г., потомците на онези, които казват "По-добре черен хляб, нежели черни забрадки", потомците на онези, които са родили срамната фраза "Преклонена главица сабя не я сече" никога няма да разберат блокадата на Орлов мост.

За тях е по-важно да могат да минат по-бързичко на опашката, винаги ще се опитат "аз само да попитам", понякога дори бият и жена си, защото "ами тя си го заслужи".

Хвърлят си фаса на улицата, но преди да влязат вкъщи се събуват.

Разбира се, си държат обувките в общите части.

Тези винаги питат "А къде бяхте, когато... ?", така както предците им са питали "Къде бяха хъшовете през Кримската война?".

Тези хора са потомците на онези, които питаха "Не може ли по-полека да я търсите тая свобода, че много ми се набивате в очите? Аз да не би да парадирам с любовта към падишаха, м?!".

Нямат проблем, че Доган беснее над бащино огнище. То си е негова работа, нали не им е влязъл вкъщи?

Нямат проблем, че министър-председателят на нашата България спи с пистолет, пачки и кюлчета и е заснет от някое момиче на повикване. То си е негова работа, нали не е онодил тяхната жена?

Нямат проблем, че Пеевски е овладял всичко в тая държава и лишава децата ни от бъдеще. То си е негова работа, а и нали дарява?

Нямат проблем, че заради корупцията гинат българи - заради лошо построените пътища, заради наводненията поради откраднатите тръби, заради корумпираните чиновници, които после си купуват апартаменти с незаконни тераси... Нали те самите не са погинали, какво ги засяга?!

Те не могат да разберат какво значи свободата да е по-важна от хляба.

Те не могат да разберат как така някой ще жертва време и усилия да брани свободата без келепир.

Те са тези, които позволиха комунистите да управляват 45 години официално, а после още 30 чрез ДС.

Слава Богу, че ги има онея луди глави, дето доказват, че достойнството е съвсем реално.

Тези са потомците на Априлци, които не питат кой ще дойде след падишаха.

Които ще приемат това неудобство, че трябва да заобиколят малко, понеже държавата е в ремонт.

#ОСТАВКАМУТРИ

---

Б.р.: Статуса на Емил Джасим препечатваме от фейсбук профила му с негоо позволение. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

 

Потомците на спящите в Борован през юни 1876 г., потомците на онези, които казват "По-добре черен хляб, нежели черни...

Публикувахте от Емил Джасим в Петък, 7 август 2020 г.