Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Главният прокурор Иван Гешев не владеел никакъв чужд език, писаха българските медии.

Не знам дали е вярно, но звучи правдоподобно.

По мои впечатления министър-председателят Бойко Борисов също не говори чужди езици, освен може би руски.

Почти анекдотично. Но реално

Натрупал съм многобройни лични наблюдения и разкази на очевидци за конфузиите, които произтичат от езиковата неграмотност на високопоставени български представители в чужбина:

Български посланик в англоезична държава вдига звънящия си телефон: „Yes? Yes... Yes…" Обръща се към секретарката си: „Абе, Стефче, я го виж кво иска тоя, че ми говори на английски."

Български посланик в немскоезична държава - същата ситуация: „Ja? Ja... Я си *** *******!"

Български политик в чужбина се опитва на руски език да покани свой източноевропейски колега на коктейла в българското посолство: „Пойдем погулять!" (Да идем да се поразходим – бел. ред.)

Неграмотни политици, които къкрят в собствен сос

Встрани от конфузиите и анекдотите: многобройни научни изследвания са доказали, че владеенето на чужди езици повишава концентрацията, гъвкавостта на ума и толерантността.

Този пакет от качества учените наричат "когнитивен контрол": умението оптимално да се пригаждаш към ситуацията, за да постигнеш максимален резултат. Едно проучване на университета в Торонто например стига до извода, че хората, които говорят поне един чужд език, са много по-съсредоточени върху същината, по-малко разсеяни и стигат по-бързо до решения на практически проблеми.

Има още цяла поредица обективни факти, които дори няма нужда да се споменават. Всеки чужд език автоматично разширява хоризонта и осигурява достъп до различни култури и нрави. Всеки чужд език развива умението да вникнеш в чужда гледна точка, да се измъкнеш от „собствения сос", да влезеш в диалог. Участвал съм в многобройни срещи на високопоставени български политици с чуждестранни представители и мога без следа от съмнение да го потвърдя: Онези от тях, които говорят чужди езици, много по-добре разбират позицията и аргументите на отсрещната страна и в крайна сметка постигат за каузата си далеч по-добри резултати. Езиково неграмотният политик обикновено къкри именно в собствения си сос, неговият диалог с чужденеца насреща винаги се свежда до размяна на успоредни съобщения, които никога не се засичат.

Дали изобщо разбират какво им казват хората по площадите?

В момента много се говори за „мутризацията" на българската политика и на обществото. За това, че на видими или невидими властови позиции са се настанили полуграмотни и малокултурни хора, чийто произход е свързан със силови спортове и други силови занимания. Тези хора често пъти не владеят майчиния си език, та какво остава за чужди. В техния свят комуникацията е невербална – тя се състои от звуци, ръмжене, сумтене, къркорене, премляскване, цъкане с език, мучене, съскане, пъшкане, белтъци, гримаси, жестове, език на тялото. И мускули. Насилие. Какъв ти тук когнитивен контрол, какви пет лева…

Дейците, чиито оставки искат протестиращите в България през тези седмици, по всяка вероятност не разбират защо толкова много хора са настръхнали срещу тях. Липсва им тъкмо умението да вникнат в противоположна гледна точка, да потърсят общоприемливи решения. Липсва им когнитивният контрол. Така че можем да им пожелаем само едно: Учете чужди езици!

"Дойче веле"

Коментари

Долна клевета

Бойчето владее трънски, брезнишки и руски на ниво чукча-еленовъд. Освен това като излезе от властта окончателно през септември ще научи и български.
Колю Колев's picture
Колю Колев
арсений

Руското мекере Луканов знаеше

Руското мекере Луканов знаеше 4 езика, което не му попречи да еве майката на България!!!
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

Продължавай, де!!

15,06,2020 " Цветанов удря: Борисов и Томислав Дончев са зависими от Русия." Давай с теа дето я доебават.. А сега си виж кой рязва лентичката на Камчия на Лужков..
 's picture

Petyo9

Когато основен

ти е руският, владеенето на други езици е без значение. На Андрей Карлович Луканов българският му беше един от четирите чужди езици.
 's picture

geg

Да, ама за това пък...

... Каренин ;) владее историята и литературата в едно, ха-ха
 's picture

godo1952

Калин

Интересно, след като е работил от 1979 г. до 1991 г. в БНР, Андреев дали е повдигал въпроса свързан със знаенето на чужди езици на Тодор Живков и неговото обкръжение ? Как е търпял толкова години това положение ?
hallucination tasd's picture
hallucination tasd
MHallucinatioN

Трагикомично

Бай Ганьо в Европа: Курц му предлага за пиене чай или кафе, той: “Ааа.. аз има торта, ъъ…тортааа…. ъъъ….сахАр.. На ГешеФ пък ме е срам да му слушам интервютата, лъха отвсякъде на ограничен умствен багаж, типично за милиционер, който е обучаван, а не образован.
Костадин Генчев's picture
Костадин Генчев
Косьо Генчев

Както казва Тони Филипов, д-р

Тия двамата даже майчиния си език говорят като втори език. Мисля, че това е най-краткото и точно определение за езиковите им познания. Но не това е същественото при тях. Те и двамата следва да бъдат първо освидетелствани от експертна лекарска комисия психиатри и чак после да им търсим другите кусури. Убеден съм, че след освидетелстване няма да има необходимост от допълнителни доказателства за пригодността им. В Карлуково не търсят вина от който и да е Наполеон там!

А квантовата физика защо се пренебрегва?

А какви са им познанията по квантова физика, питам аз! Могат ли да интерпретират колапса на вълновата функция? Не могат! ОСТАВКА!
Red Headcrab's picture
Red Headcrab
Headcrab

Да напомним,

че Башар Асад е учил в Лондон и сигурно владее нЕкой и друг език, освен арабски, затова е пръв демократ и миротворец, Ким Чен Ун пък е завършил в Швейцария, затова редовно провежда допитвания до корейския народ и е твърд привърженик на пряката демокрация и се бори за разоръжаване, особено ядрено. А Абимаел Гусман (лидерът на печално известната Сендеро Луминосо) пък беше професор по философия. Явно освен образование и езици и нещо друго трябва...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.