Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Всеки протест срещу която и да е власт е принос към демокрацията.

Всеки, който претендира, че има монопол върху истината, е пряка заплаха за демокрацията. Дори ако претендиращите за подобен монопол междувременно протестират срещу най-тираничната власт.

Принципът "Който не е с нас, той е против нас" е принципът на болшевиките. Твърдението, че всеки, който има резерви и съмнения към настоящите протести, всъщност защитава ГЕРБ, вони на болшевизъм.

Младежите, които протестират през последните дни на жълтите павета, са симпатични, очарователни, ентусиазирани. Онези, които имат резерви към техните протести обаче, вероятно вече са допускали грешките, които на тях им предстои тепърва да допуснат.

Ето кои са основните резерви към настоящия протест:

1. Ако просто сменим ГЕРБ с БСП или със служебно правителство на президента, реално не променяме нищо. Подобна промяна вече е правена и тя доведе до по-лошо. ГЕРБ и БСП са политически противници само по незначителните въпроси. По важните теми - съдебната реформа, външнополитическата ни ориентация и т.н., те са по-скоро съмишленици. Според двете партии правосъдната ни система е прекрасна, а България трябва да е мост между Запада и Русия. А не част от Запада. Това, че след като избухнаха протестите, БСП с половин уста вече иска оставката на Иван Гешев, не би трябвало да заблуждава никого.

2. Настоящият протест започна след показна акция на прокуратурата в президентството. Тази акция бе проведена само ден,след като Христо Иванов дебаркира с лодка на плажа в "Росенец". Ако приемем, че прокуратурата обслужва Сараите - тази теза се споделя и от протеста, то всичко много прилича на активно мероприятие на Ахмед Доган. С него той отвлича общественото внимание от Сараите и го прехвърля на жълтите павета. Засега му се получава. Трябва да се признае, че протестиращите все пак искат и оставката на главния прокурор. Но го правят някак между другото. А именно това би трябвало да е тяхното основно искане, ако наистина ще се сменя моделът.

3. Управленията на ГЕРБ дадоха много поводи за протест, който щеше да бъде далеч по-истински и по-смислен и евентуално да бъде стъпка към смяна на модела. Например:

- във втория мандат на Борисов ГЕРБ, БСП и ДПС бламираха промяната в Конституцията, предложена от тогавашния Реформаторски блок, която предвиждаше някакъв контрол върху главния прокурор;

- в настоящия си мандат Борисов унизи България, като се извини публично на Владимир Путин за провала на "Южен поток", който бе спрян заради европейските изисквания, ограничаващи руския монопол върху тръбата. Тогава опозиционната БСП възторжено ръкопляскаше;

- Висшият съдебен съвет избра Иван Гешев за главен прокурор с подкрепата на всички членове на съвета, изпратени там от парламента. ГЕРБ, БСП, ДПС... всички единодушно подкрепиха Гешев;

- Малко след това парламентът избра с голямо мнозинство бившият главен прокурор Сотир Цацаров - една не по-малко мрачна фигура от тази на Гешев - за шеф на КПКОНПИ. Отново управляващи и голяма част от т.нар. опозиция бяха заедно.

При всички тези случаи протести или нямаше, или бяха твърде рехави.

Би било чудесно, ако протестиращите се окажат прави, а резервираните към тях грешат. Би било чудесно, ако наистина най-накрая сменим олигархичния модел, който задушава държавата ни. Резервите към протеста обаче не му вредят. Напротив - те биха могли да му бъдат само от полза. Стига да няма протестърски болшевизъм.

Коментари

 's picture

godo1952

Калин

Д-р Любо Канов Хубав Рожден Ден за Черепа. И за Кавалерия Рустикана на Нинова беше полезно. А Шиши изобщо не усети, че “хората”, като ги нарича Мая Манолова са гневни. Дерзайте, подстрекателите ви се радват. Минеков, Бабикян, Хаджигенов, Лупи, Цветан Василев, путинският резидент Радев, смята, че сте метлата с която ще изметат “мутрите”. Вас ще изметат. За пореден път. Бийте тупаните. За кого бият тупаните? Те тумтят за вас! Бойко е пътник, но не ви е проблемата той. След 5-6 месеца, ще бъде история. МОЧА обаче ви стърчи над главите, а не го виждате! Капитализмът ви пречи, а шмайзерът-не! Цяла България е в лапите на комунистическите лъжи, в училището никой не знае нищо за миналото, баба казва колко е била ефтина бозата, неграмотници възпитани от чалгари или от западните турбо левичари тъпчат паважа на София и не знаят какво точно искат. Та, те така...Ленин дал, Ленин взял...вувузел.

:)

"Би било чудесно, ако наистина най-накрая сменим олигархичния модел, който задушава държавата ни." Ето ви съмишленици: "- На няколко места в различни интервюта се подсказва, че се очаква България да даде сигнали за излизане от НАТО и от Европейския съюз. Има ли реалистични основания да се смята така? Мисля, че по-скоро Европейският съюз ще се разпадне (засмива се), отколкото България самостоятелно да излиза от Европейския съюз. Процесите в Европейския съюз са много негативни и тенденцията е много лоша за това. - А НАТО? НАТО също ще има проблеми. Ще видим политиката на г-н Тръмп, доколко сериозно е всичко това, което говореше по време на предизборната кампания. Трябва да видим. Но САЩ и Европа ги очакват трудни времена. Много трудни времена. България трябва, понеже аз съм един руски българофил и обичам България, не искам България да се окаже последна в тази опашка от страни, които ще излязат на пътя на самостоятелност и независимост, и на пътя на българската идея, а не европейска идея. Аз съм видял, че българският народ е още жив и все пак (хората) не забравят, че те са българи и имат велика и богата история. И разбират, че България е един от носителите на нашата православна консервативна идея. - Как мислите президентът Румен Радев, който беше избран, дали ще се окаже един от инструментите България да тръгне по такъв път на самостоятелен избор, вън от НАТО и вън от Европейския съюз? Очаквате ли от него това? Георги, вижте какво, но ние не познаваме г-н Румен Радев сериозно. Много е сложно това да кажем. Но по време на кампанията той се показа като реалистичен човек, реалистичен мъж, като българин, като патриот, разумен човек. Но ние правим тези изводи само от предизборната кампания. Трябва да видим. Знаете, че политиците винаги говорят едно, а после правят друго. Но засега, ако така продължи, той може да изиграе забележителна роля в този процес. Но все пак ние знаем, че България не е президентска република. Много неща не зависят от президента. Това не е достатъчно. Трябва формиране на едно правителство, което в бъдеще не може да направи такива неща, като да се откаже от „Южен поток“ например, нали." :)

Учете руски език!

Червения терор вземе ли отново власта.... ще завинаги!!! Който моге да бяга, докато не са сложили отново кльона на границата
 's picture

gopeto

Такива заплахи имаше и през 1995 г.

Че камунистите като дойдат и край с демокрацията. Е, бяха позорно изритани барабар със страхливеца доган и раята му.
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Площадните "бабикяни" се

Площадните "бабикяни" се държат като капризно малко дете, което не ще тази вафла, а онази, и когато най-после майка му й писне и му я даде, то я хвърля и започва да реве още по-силно, защото няма за какво повече да плаче! Нямат и някой, който да им каже, че пряката демокрация е глупост за държави като нашата и частично я има само в Швейцария, а "смяна на системата" е глупост от речника на Слави и компания, като и на тях не им е ясно коя система аджеба да се смени!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.