Основният принос на настоящия протест към обществото е, че за пръв път улицата иска оставката на главния прокурор. Проблемът с всевластния главен прокурор, който се подчинява само на задкулисието и обслужва мафията, вместо да я разследва, съществува отдавна. Но за пръв път гражданите го поставят толкова ясно и открито. И главният прокурор Иван Гешев е притиснат до стената. Дори депутатите, които доскоро не смееха да произнесат името му, го привикаха на изслушване в парламента.

С този си принос протестиращите имат право да се гордеят. И би било добре, когато излагат исканията си, първото от тях да е именно оставката на Иван Гешев, а след това на Бойко Борисов.

Големият проблем е Гешев. Борисов е едно малко и лесно отстранимо затруднение, следствие от големия проблем.

Ето защо:

1. При всички случаи до няколко месеца ще има избори, на които гражданите могат да отстранят Бойко Борисов от властта. За отстраняване на Гешев подобна възможност не съществува.

2. Дори да приемем, че на изборите ГЕРБ не просто ще загуби властта, а ще изпадне и от парламента, това реално не променя нищо. Докато Гешев е главен прокурор, на власт са Сараите. Независимо кой е министър-председател и кои партии са в парламента. За Гешев всички са олигарси освен Делян Пеевски, който е просто депутат от ДПС. Съмненията, че главният прокурор гони само онези, които по някаква причина са изпаднали в немилост пред Сараите, са твърде сериозни, за да бъдат пренебрегнати с лека ръка.

3. Да предположим, че изборите бъдат спечелени от партия, чиито актив е съставен от млади, интелигентни, високоморални, почтени и компетентни хора. И тези хора станат министри, депутати и започнат да отвоюват държавата от мафията. Ако Гешев все още е главен прокурор, то тези хора са предварително обречени. На повечето от тях ще им бъде спретнато разследване по сигнал от някоя от медиите, свързвани с Делян Пеевски. Вярно, накрая съдът няма да ги осъди, но през това време прокуратурата ще им създаде сериозни проблеми. И техните усилия срещу мафията най-вероятно ще останат без резултат.

4. Моделът, който протестиращите и въобще мнозинството българи искат да променят, се олицетворява от Гешев. Борисов е само част от него, но не най-важната.

5. Оставката на Гешев трябва да бъде последвана от законодателни промени, които да променят статуквото в съдебната власт. В момента тя е независима само в устата на политиците, когато се оправдават, че не могат да направят нищо по въпроса. Реално, дори по Конституция, съдебната власт е тежко зависима от законодателната, т. е. от политиците. Половината Висш съдебен съвет (ВСС) се избира от парламента. При последния избор на главен прокурор всички членове на ВСС, изпратени там от парламента - разбирай ГЕРБ, БСП, ДПС и т. н., подкрепиха Гешев.  А самият главен прокурор не подлежи на никакъв институционален контрол. Само на задкулисен. От Сараите.

6. В парламента задкулисието, представлявано от политиците, все пак се опитва да се прикрива чрез имитация на противоречия между управляващите и парламентарната т. нар. опозиция. Във ВСС задкулисието дори не се прикрива. Там всички партии го обслужват най-безсрамно, в пълен консенсус.

Би било доста разумно ако някоя вечер протестите наобиколят не само сградите на правителството и парламента, а и централата на ДПС, примерно. Може и до Боянския сарай да отскочат. Моделът, който протестиращите искат да променят, е в Сараите. Жълтите павета са неговата фасада.

Една от големите опасности пред протеста е той да бъде прекратен след евентуална оставка на Борисов. Настоящият премиер вече два пъти е подавал оставка. И това нищо не е променило в модела.

Евентуално "измитане" на Гешев от прокуратурата би било историческо събитие. Не по-малко историческо от отмяната на чл. 1 от комунистическата конституция в началото на прехода, който регламентираше ръководната роля на БКП. И сегашната Конституция има своя чл. 1. Формално той не фигурира сред текстовете на основния закон. Но реално гласи, че главният прокурор е недосегаем и се контролира само от задкулисието. От Сараите. "Измитането" на Гешев ще бъде сериозен удар върху задкулисието, представлявано от Ахмед Доган. Делян Пеевски и компания.