Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Основният принос на настоящия протест към обществото е, че за пръв път улицата иска оставката на главния прокурор. Проблемът с всевластния главен прокурор, който се подчинява само на задкулисието и обслужва мафията, вместо да я разследва, съществува отдавна. Но за пръв път гражданите го поставят толкова ясно и открито. И главният прокурор Иван Гешев е притиснат до стената. Дори депутатите, които доскоро не смееха да произнесат името му, го привикаха на изслушване в парламента.

С този си принос протестиращите имат право да се гордеят. И би било добре, когато излагат исканията си, първото от тях да е именно оставката на Иван Гешев, а след това на Бойко Борисов.

Големият проблем е Гешев. Борисов е едно малко и лесно отстранимо затруднение, следствие от големия проблем.

Ето защо:

1. При всички случаи до няколко месеца ще има избори, на които гражданите могат да отстранят Бойко Борисов от властта. За отстраняване на Гешев подобна възможност не съществува.

2. Дори да приемем, че на изборите ГЕРБ не просто ще загуби властта, а ще изпадне и от парламента, това реално не променя нищо. Докато Гешев е главен прокурор, на власт са Сараите. Независимо кой е министър-председател и кои партии са в парламента. За Гешев всички са олигарси освен Делян Пеевски, който е просто депутат от ДПС. Съмненията, че главният прокурор гони само онези, които по някаква причина са изпаднали в немилост пред Сараите, са твърде сериозни, за да бъдат пренебрегнати с лека ръка.

3. Да предположим, че изборите бъдат спечелени от партия, чиито актив е съставен от млади, интелигентни, високоморални, почтени и компетентни хора. И тези хора станат министри, депутати и започнат да отвоюват държавата от мафията. Ако Гешев все още е главен прокурор, то тези хора са предварително обречени. На повечето от тях ще им бъде спретнато разследване по сигнал от някоя от медиите, свързвани с Делян Пеевски. Вярно, накрая съдът няма да ги осъди, но през това време прокуратурата ще им създаде сериозни проблеми. И техните усилия срещу мафията най-вероятно ще останат без резултат.

4. Моделът, който протестиращите и въобще мнозинството българи искат да променят, се олицетворява от Гешев. Борисов е само част от него, но не най-важната.

5. Оставката на Гешев трябва да бъде последвана от законодателни промени, които да променят статуквото в съдебната власт. В момента тя е независима само в устата на политиците, когато се оправдават, че не могат да направят нищо по въпроса. Реално, дори по Конституция, съдебната власт е тежко зависима от законодателната, т. е. от политиците. Половината Висш съдебен съвет (ВСС) се избира от парламента. При последния избор на главен прокурор всички членове на ВСС, изпратени там от парламента - разбирай ГЕРБ, БСП, ДПС и т. н., подкрепиха Гешев.  А самият главен прокурор не подлежи на никакъв институционален контрол. Само на задкулисен. От Сараите.

6. В парламента задкулисието, представлявано от политиците, все пак се опитва да се прикрива чрез имитация на противоречия между управляващите и парламентарната т. нар. опозиция. Във ВСС задкулисието дори не се прикрива. Там всички партии го обслужват най-безсрамно, в пълен консенсус.

Би било доста разумно ако някоя вечер протестите наобиколят не само сградите на правителството и парламента, а и централата на ДПС, примерно. Може и до Боянския сарай да отскочат. Моделът, който протестиращите искат да променят, е в Сараите. Жълтите павета са неговата фасада.

Една от големите опасности пред протеста е той да бъде прекратен след евентуална оставка на Борисов. Настоящият премиер вече два пъти е подавал оставка. И това нищо не е променило в модела.

Евентуално "измитане" на Гешев от прокуратурата би било историческо събитие. Не по-малко историческо от отмяната на чл. 1 от комунистическата конституция в началото на прехода, който регламентираше ръководната роля на БКП. И сегашната Конституция има своя чл. 1. Формално той не фигурира сред текстовете на основния закон. Но реално гласи, че главният прокурор е недосегаем и се контролира само от задкулисието. От Сараите. "Измитането" на Гешев ще бъде сериозен удар върху задкулисието, представлявано от Ахмед Доган. Делян Пеевски и компания.

Коментари

Костадин Генчев's picture
Костадин Генчев
Косьо Генчев

Прав е Обретенов

ДПС е проказа! И не турското ни население, а кукловодите на ДС в ръководството му, откраднали нормалните пориви на тези хора за достоен живот. Този филм все някога трябва да свърши и тези хора, самите те, трябва да могат да се осъзнаят как са политически ограбвани в продължение на вече 30 години. И мисля, че всеки нормален човек в България трябва да им помогне да прозрат тежката измама в живота им.

Чу се че новите пазванти на Доган били руснаци

С това лъжата, че ДПС били представители на мюсюлманите в България и защитници на мира окончателно се разбули. ДПС са творение на КГБ и обслужва интересите на Путин и неговата банда.
 's picture

Pen40

Гешев е само лицето на проблема.

Проблемът е системен! Не случайно за толкова години главните прокурори са само психопати и дегенерати. Такава е системата. Трябва да се реформира съдебната система. Дълбоко, радикално, безкомпромисно и дори жестоко, ако се налага.
dimitrina ivanova's picture
dimitrina ivanova
dimitrina

браво

ГЕШЕФТАРЯ ВЪНКА ,ДА ГО НЯМА ....НЕ ГО ЩЕМ....ГАДНО ДОБИЧЕ
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Има

логика в статията на г-н Обретенов.
 's picture

godo1952

Калин

Че ако не бяха Сараите, селянинът от Славяново щеше ли да стане президент ? На балотажа именно сараите го направиха президент ! За втори мандат вече ще пие една студена вода.
Колю Колев's picture
Колю Колев
арсений

аман от празнодумци!

Би било чудесно, ако към голите констатации авторът бе посочил и поне едно доказателство.

Едно истинско доказателство за Борисов и Гешев,

точно, както го е казал един мъдър наш предшественик писателят Иван Хаджийски. /1907-1944 г./ Парвенюто, внезапно успелият, новобогаташ, човек може да направи успешен скок в общественото си положение (стопанство, власт, наука, изкуство). Гледайки от достигнатия връх низините, от които е почнал, парвенюто изпитва не само естественото в случая замайване. У него се получава замайване от собствените му сили и възможности. Той почва да губи граници между възможното и невъзможното. За него да успееш значи: да желаеш и да вярваш. Поради това животът често пъти превива врата на парвенюто и то се сгромолясва със същата бързина и шум, с каквито се е създало. Събуждайки се всяка сутрин с чувство, че влиза в приказния сън на неочаквания си успех, в душата на парвенюто клокочи неудържима радост и гордост от собствената му личност. Тази радост го разпъва. Тя е буйна, защото е първична, трябва да бъде споделена, отреагирана. Тук започва отвратителното самохвалство на парвенюто. Всеки разговор се почва, повива и свършва с новата ос на земята: „Аз“, „Аз“ и „Аз“

Третото изречение:

Гражданите искали оставката на Гешев!!!! Кои граждани, червеният президент и камарилата предатели около него? Или Божков и платените от него адвокати и циркаджии? Маямата, Копейкин.....това ли са гражданите?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.