Бившият депутат от НДСВ адвокат Минчо Спасов, който е един от говорителите на протестите, е задържан и се намира в Първо районно управление. Според известната информация причината за ареста му е спирането на метрото от станцията до Софийския университет по-рано днес. Въпросното спиране продължи няколко минути.

Спасов е бивш царски депутат, водеше Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред по времето, когато в крайна сметка се стигна до оставката на Румен Петков като вътрешен министър в кабинета на Тройната коалиция.

Той е бил арестуван по-рано днес на улица "Аксаков" в София, а според по-подробната информацията той и негови съмишленици са натиснали аварийните бутони на метростанция "Климент Охридски" в София. 

Акцията идва в резултат на призивите за блокада на обществени сгради и инфраструктура от лидерите на протеста - т.нар. гражданско неподчинение, което има за цел да екскалира, но мирно, протеста. 

В официално съобщение на МВР се казва, че Спасов и неговите сподвижници са избягали след като натиснали бутона. 

Част от протестиращите, начело с бившия омбудсман Мая Манолова, блокира движението около районното управление. Според тях адвокатът на Спасов не е допуснат до него. 

Според Манолова задържавнето е опит да се сплаши протестът и обяви, че ще остане там, докато той не бъде освободен. 

Там е и Татаня Дончева, от чието "Движение 21" е част Спасов. Тя пък обясни,че се готви широка адвокатска защита за Спасов. 

"Има конституционно задължение да си осигури адвокатска защита на задържания в момента на задържането. Това задържане е факт отпреди ние да дойдем тук. Дали те са оформили и кога постановление за задържане, протокол, искане за задържане за 24 часа или каквото и да било, не е ясно. Те не ни допускат. Офицерите на Първо районно са достатъчно много, никой не иска да даде информация, но ние разполагаме с такава, че той е вътре, защото на Минчо са му дали изключения телефон, за да звънне на един човек, и той му е звъннал и сега ще дойде и той“, обяви Дончева пред бТВ. 

Междувременно от СДВР обясниха, че към момента няма повдигнати обвинения към Спасов. Освен него е задържан още един човек, трети се издирва. 

А ето и как протече 12-ата вечер на протестите в София и страната.