Бившият депутат от НДСВ и активист на протестите Минчо Спасов, както и още един човек - Светослав Трайков, са с повдигнати обвинения за хулиганство. Това съобщи шефът на СДВР комисар Георги Хаджиев на брифинг днес, след като вчера Спасов бе задържан за 24 часа, последва блокада на 1-во РПУ в София, а в малките часове на нощта бе освободен. Трайков пък бе задържан в 5-о РПУ. Според хората адвокат не е бил допуснат до задържания Спасов в продължение на часове.

"Лицето е отведено за спирането на тока в метрото. Издадена е заповед за 24 часа за задържане. Станциите на метрото са част от стратегическата инфраструктура. Едно такова действие застрашава здравето на гражданите. Една от мотрисите е останала вътре в тунела. Това може да всее страх и паника у пътуващите. Това не кореспондира с демократичните ценности на протестиращите. Образувано е досъдебно производство, доказано е авторството на деянието. Адвокатска защита му е осигурена до момента на излизането от районното управление. Третият извършител не е установен, издирваме го", каза още Хаджиев. 

Причината за задържанията - спирането за няколко минути на метрото вчера по обяд, след като е бил натиснат паникбутон на метростанцията на Софийския университет. Полицията разпространи и видеокадри от охранителни камери: 

В брифинга на полицията се включи и шефът на столичното метро инж. Стоян Братоев.

"Нашето метро е от открит тип. В края на пероните има бутон за безопасност. На станцията са 4 такива бутона. Те са достъпни за служебни лица и за пътници. Трябва да се ползват, когато има потребност. Съществува опасност за пътниците заради рязко спиране на влака. В тунела влакът е стоял няколко минути, графикът има нарушение 9 минути", каза той. 

Инж. Братоев призна, че всеки пътник може да ползва бутона и това де юре не е нарушение. Обаче ползването на бутоните без причина, свързана с безопасността, е "неетично спрямо пътниците". "Тези бутони имат смисъл, ползвани са няколко пъти в критични ситуации, дори при падане на пътник на релсите, трябва да ги има", добави той.

Заради задържането на бившия депутат Минчо Спасов 1-во РПУ бе под блокада през нощта, както съобщихме по-рано. На място бе и лидерката на "Движение 21" Татяна Дончева, също адвокат, която бе в кандидатпрезидентска двойка със Спасов на последните избори. На място бе и бившият омбудсман Мая Манолова, която също е юрист. 

Блокадата около полицейското управление, където бе задържан Минчо Спасов, продължи до късно през нощта, демонстранти дори за кратко препречиха трамвайните релси с тела, но в крайна сметка пропуснаха последните трамваи, за да се приберат в депото, показа включване на живо от мястото в страницата на "Правосъдие за всеки". 

Днес протестите с искания за оставките на премиера Бойко Борисов и правителството и на главния прокурор Иван Гешев са обявени от 9 ч. пред Народното събрание. В 11,30 ч. депутатите ще гласуват по петия вот на недоверие към кабинета "Борисов 3", внесен от БСП. Очакванията - закономерно, са вотът да не мине.