Днес е 12-ият ден от протестите в София. Част от демонстрантите, които сутринта бяха пред Народното събрание, въобще не си тръгнаха, а се вляха директно във вечерното шествие. Този път, за разлика от предишните дни, протестът тръгна от сградата на Народното събрание в посока към т.нар. Триъгълник на властта - Ларгото между Министерския съвет и президентството, а не обратното. 

Докато под прозорците на властта ехтяха познатите викове "Оставка!" и "Мафия!" с искане за оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев, друга демонстрация пред БНТ настоя отново Емил Кошлуков да освободи поста на генерален директор на обществената телевизия.

Там бе и лидерът на "Да, България" Христо Иванов:

"Тук сме от най-различни формации. Ще запазим различията си по всякакви теми, но по това, което ни е обединило, трябва да можем да говорим и граждански, и политически за това, че сме се събрали да освобождаваме страната, да освобождаваме институциите - да изчистим страната от този мафиотски захват", каза Иванов.

След това припомни, че от ефира на БНТ се чува само една гледна точка - тази на Делян Пеевски и "Пик". Съпредседателят на "Демократична България" призова БНТ да бъде освободена, да престане да бъде "мафиотска обществена телевизия, в която с обществени средства мафията си прави пропаганда и промива мозъците на хората".

"Пеевски контролира ключови министри: контролира финансовия министър, контролира вътрешния министър, парламентарната комисия, която трябва да контролира харченето на икономическата помощ. И затова икономическата помощ няма да стигне до нормалния бизнес и граждани, а ще стигне само до джобовете на Пеевски и неговите приятели", каза още Христо Иванов.  

 А накрая бе категоричен:

"Ако хората в Истанбул успяха да кажат “НЕ” на Ердоган, и ние тук ще успеем. Пеевски, ще си вземем страната от теб! Ще има закон, ще има достойнство!”

Припомняме, че сутринта се проведе опит за окупация на Народното събрание под наслов "Всички вън". Той вървеше паралелно с гледането на вота на недоверие. Пространството около парламента беше изпълнено с полиция, а самите протестиращи бяха съсредоточени откъм Паметника на Цар Освободител, за да може колите по жълтите павета да се движат свободно.

Част от недоволните граждани обаче взеха мерки - започнаха да пресичат непрестанно платното на уреченото за това място - пешеходната пътека. "Разходките" продължиха близо половин час, преди протестът просто да слезе на пътното платно. Полицията като че ли отстъпи.

Ето и хронологията на вечерния протест

Около 18:00 часа на жълтите павета пред парламента отново започнаха да се събират хора, а исканията останаха, както и през изминалите 11 дни - оставка на цялото правителство и на главния прокурор Иван Гешев.

Към 19:00 часа над 200 души се събраха пред сградата на БНТ с искане за оставката на Кошлуков. Там бе и Христо Иванов от "Демократична България".

Преди малко повече от седмица бивши служители на телевизията, интелектуалци и общественици написаха отворено писмо, с което поискаха оттеглянето на бившия депутат. Малко след това започнаха и протестите под прозорците на телевизията. 

По-късно входът към телевизията беше блокиран от активисти на гражданската организация БОЕЦ. Лидерът ѝ Георги Георгиев обяви, че тази вечер от 22:00 часа входът ще бъде затворен предупредително.

Шест блокади в София

Общо шест блокади имаше в столицата от сутринта. След затварянето на площада пред парламента и блокирането на БНТ привечер след 19:30 часа по традиция протестиращите блокираха и кръстовището пред Софийския университет "Свети Климент Охридски". Последва спиране на движението на Орлов мост след 20:15 часа.

Към 20:50 часа, след като се разбра, че бившият депутат Минчо Спасов е арестуван за днешното спиране на метрото, бе блокирана и ул. „Шипченски проход", където се намира столичното Първо РПУ.

Вечерта протестът затвори по традиция Ларгото пред Министерския съвет.

Днес демонстрантите бяха значително по-малко, отколкото предишните дни. Не се събраха достатъчно хора и сутринта, а един от организаторите на протеста - адвокат Николай Хаджигенов от т.нар. Отровно трио, призна пред бТВ, че акцията с блокадата на Народното събрание не е преминала по план. 

Пред Ректората обаче бе пълно с млади хора на видима възраст от около 20-25 години. В протеста се включиха и работещи в хазартния бизнес, които се обявиха против предложените от Валери Симеонов промени в Закона за хазарта.

Около 20:00 часа към Народното събрание вече започнаха да се стичат повече хора, като постепенно протестът стана по-многолюден.

След 21:00 часа демонстрантите се събраха отново пред Министерския съвет, където по традиция приключват протестите.

И на други места протестираха

Тази вечер за пореден път протести се проведоха и в повече от 15 града в цялата страна.

На Полигона в близост до главния път Е-79 край Благоевград се събраха демонстранти, но не блокираха пътя. На мястото имаше засилено полицейско присъствие. Около 18,00 часа пред сградата на общината започна и втори протест, предаде БТА.

Русе протестира за десети пореден ден със скандирания "Оставка!", "Мафия!" и шествие по централната пешеходна улица в града.

Протестът в Русе.

Антиправителствени демонстрации имаше във Варна, Бургас и Пловдив.

Демонстрацията във Варна.

Малко по-малобройни протести имаше в Пазарджик, Хасково и Силистра.