Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Един от най-старите и знакови храмове в Англия ще изложи над олтара си картина, която интерпретира "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи като Исус Христос е чернокож. Това се прави в знак на подкрепа за движението "Black Lives Matter".

Д-р Джефри Джон от катедралата "Сейнт Олбанс" (от 8 век), Хертфордшир е приел да се инсталира платното на 4 юли, съобщава "Айриш таймс". 

"Църквата не е в силни позиции да проповядва за справедливост, расова или каквото и да е друга. Но нашата вяра учи, че всички сме направени еднакво по подобие на Бог и Бог е справедливост", обяснява той това решение.

Преди по-малко от седмица архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби (най-висшият духовен представител на Църквата на Англия, която номинално се оглавява от монарха, в случая от кралица Елизабет Втора - бел. ред.) отправи послание да се преосмисли начинът, по който е изобразяван Христос.

Според него Исус трябва да има различни версии - чернокож, китаец, от Близкия изток и т.н. 

Авторка на интепретацията с тъмнокожия Христос на "Тайната вечеря" е британката Лорна Мей Уодсуърт. Тя наела ямайския модел Тафари Хиндс, който да позира като Божия син. Картината е дълга 2 метра и 47 см.

Картината на Уодсуърт е завършена още през 2009 г. Тя обаче става символ на съпротивата и упорството, след като вандали се опитали да я опропастят.

"Еспертите смятат, че Исус най-вероятно е бил с близкоизточни черти, но въпреки това векове наред европейските художници го рисуват по тяхно подобие", обяснява Лорна Мей Уодсуърт. 

"Избрах Тафари Хиндс за моя Христос, за да накарам хората да се замислят за западния мит, че той е със светла коса и сини очи", добавя художничката.

Нараства натискът върху институции, държави и компании да преразгледат символите на "бялото превъзходство" като според някои изобразяването на Исус Христос като бял мъж е ярък пример за това.

Преди седмица със статия, която предизвика множество противоречиви коментари, излезе един от активистите на движението "Black Lives Matter" американският писател Шон Кинг, който в серия публикации в Туитър призовава да се посегне на "бялата доминация" и в религията.

"Да. Всички стенописи и стъклописи на белия Исус и европейската му майка и техните бели приятели също трябва да бъдат свалени – написа Кинг в Тутиър. – Те са гнусна форма на бялото превъзходство. Създадени като инструменти на потисничеството. Расистка пропаганда. Всички те трябва да бъдат свалени."

След вълна от негативни реакции на позицията му, Кинг я доразви:

"Да, смятам, че статуите на белия европеец, за който твърдят, че е Исус, трябва също да бъдат свалени. Те са форма на бяло превъзходство. Винаги са били. В Библията, когато семейството на Исус иска да се скрие и да се смеси с останалите, познайте къде отиват? В Египет! Не в Дания. Свалете ги."

Коментари

Дори и Коронавируса не може

Дори и Коронавируса не може да помогне за осъзнаване на икукуригалото човечество,трябва да се помисли и за гей,дженджър и още всички други малцинства,
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

... и за преобладаващите

... и за преобладаващите тъпаци трябва да се помисли, щото те са истинската чума в съвременния живот.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.