Покрай всичкия излят и все още изливащ се бетон по българското Черноморие, днес екоинспекцията в Бургас изненада с отказ за бъдещ винарски комплекс край Иракли. От РИОСВ публикуваха съобщение, в което се посочва, че няма да бъде дадена зелена светлина за проекта на "Дарс инвест" за изграждане на "винарна за винопроизводство с база за нощувки, обслужващи и рекреационни обекти".

Според приложеното от възложителя задание, на застроена площ да 16 дка от общо 85,4 дка се предвиждаше да се изградят: винарна за винопроизводство, база от до 80 сгради включително комплекс и къщи за нощувки за до 250 човека, ЛПСОВ (локална пречиствателна станция за отпадни води - б.р.)  за пречистване на формираните битово- фекални води, подземен паркинг за до 250 автомобила и открити площи с обществено-обслужващи, помощни и спортно-рекреационни функции.

Процедурата започна преди пет години.

От РИОСВ-Бургас сега съобщават , че я прекратяват. Мотивът: три последователни отрицателни оценки от страна на Инспекцията на внесените от възложителя Доклади по ОВОС и Доклади по ОС.

Местност "Кладери" е част от територия, позната сред широката общественост като Иракли. Тя влиза в границите на две защитени зони от европейска значимост - BG0002043 "Емине" и BG0001004 "Емине-Иракли". Районът е със запазена природна среда и с висока консервационна стойност - припомнят от екоинспеккцията. И държат да отбележат, че "предвид това всички проекти се подлагат на най-тежките процедури по околна среда, предвидени по закон с цел въвличане на обществеността в процеса на разглеждане на инвестиционните инициативи".

Фамилия Иванови са собствениците на 600 дка изкупени частни земи в местността. Фирмата на Добрин Иванов "Емона 2000“ е собственик на "Дарс инвест". Тя вече реализира един проект с еднофамилни къщи с басейни на мястото на бившия пионерски лагер - вече известния комплекс, разположен на метри от плажа. Тогава позицията на РИОСВ-Бургас беше, че (а) е проведена процедура по оценка въздействие върху околната среда и има издадено положително решение от август 2011 г. и (б) че всъщност обектите са при плаж Вая. Мястото е популярно като Иракли, но в действителност плаж Иракли се намира на юг от устието на река Вая.

През 2013 г., директорът на РИОСВ-Бургас, наложи принудителна административна мярка за спиране на строителството заради отклонение в строителните параметри. Заповедта бе обжалвана и отменена.

През май тази година пък граждани сигнализираха за заграждения и за подготовка за строителство в бадемовата горичка над плажа - появиха се снимки на терасиране на терена за поставяне на плочи. В последствие се оказа, че "Дарс инвест" има внесено ново предложение - за изграждане на къмпинг с една звезда за туристи с каравани или палатки. 

Двата парцела попадат в двете гореописани защитен зони от Натура 2000 - за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и за опазване на дивите птици. Забранителният режим на зоната за птиците не позволява курортно и вилно строителство до влизането в сила на нов Общ устройствен план на община Несебър или до неговото изменение. Така от екоинспекцията обявиха, че въпросното инвестиционно намерение засега не може да бъде реализирано.