Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

На Иракли, обявен преди няколко години за екоплаж, тече усилена работа по строителството на голям комплекс от къщи за гости и бунгала с басейни. Темата отново стана актуална, след като в социалните мрежи се появиха снимки на новите градежи, които вещаят и нови екопротести. Но всичко е законно според съда и местната екоинспекция е безсилна, признават оттам.

В района на местността Иракли са построени 17 бунгала, 6 апартамента и 2 къщи за гости. До момента. Цялата територия до плажа е оградена, защото е частен имот. Единствено на тесния общински път, който отвежда до плажната ивица, не е поставена бариера, съобщава в свой репортаж от мястото кореспондентът на Българското национално радио.

Преди 10 години беше приет Законът за устройство на Черноморското крайбрежие, който със закъснение наложи регулации, след като цялата крайбрежна зона вече беше раздадена на инвеститори, концесионери и наематели. 

Фамилия Иванови - Добрин, Лариса и синът им Иван, са собствениците на 600 дка изкупени частни земи в местността. Фирмата на Добрин Иванов "Емона 2000“ строи бунгала в района на Кладери, както се води местността, позната като Иракли. Съпругата му е наемател на плажната ивица, а неговият син Иван чрез фирмата "Дарс инвест" е изготвил проект за изграждането на къмпинг. 11 нови бунгала по протежение на плажната ивица се строят в момента, съобщиха работници. Според собственика на имота Добрин Иванов всичко е законно.

За новия сезон частните собственици са поставили ограда и цялата територия, в която се намира и единственият ресторант в района, е недостъпна. Багери изравняват терена на големия частен паркинг, който има контролно-пропускателен пункт с охрана.

Опитът за разходка по крайбрежната зона приключва бързо, защото охранителите, както и представители на фирмата собственик на територията обясняват, че не може да се навлиза в частен имот, описва преживяванията си кореспондентката. На която й посочват, че в момента сме извън сезона, от което явно следва логиката, че достъпът до плажа е свободен само по време на активния сезон.

Отговор

От РИОСВ-Бургас са се почувствали длъжни да отговорят на публикациите по темата.

"Обектите, които са цитирани в публикациите, граничат с морски плаж "Вая" в землището на село Емона, община Несебър. Мястото е популярно като "Плаж Иракли", но в действителност плажът "Иракли" се намира на юг от плаж "Вая", посочват от екоинспекцията. Е действителност, плажът, който се отдава на концесия (срещу 36 лева на чадър преди година, б.р.) се нарича плаж "Вая" и се намира на север от устието на едноименната река. 

От РИОСВ правят ретроспекция на събитията:

"Строителството засяга частни имоти в местността "Кладери" в землище на село Емона, които са били заети в миналото от пионерски лагер. За инвестиционното предложение „Ваканционен комплекс“ в РИОСВ – Бургас е проведена процедура по оценка въздействие върху околната среда (ОВОС) и има издадено положително Решение № БС-10-6/11.08.2011 г. Обектите са част от съгласуваното инвестиционно предложение  и представляват еднофамилни къщи с басейн,  ограда и озеленяване.

През 2013 г., директорът на РИОСВ – Бургас, наложи принудителна административна мярка за спиране на строителството за отклонение в строителните параметри, като издаде заповед № РД-3/21.01.2013 г. Заповедта беше обжалвана в Административен съд в Бургас и отменена. С Решение № 13356/7.11.2014 г., Върховният административен съд се произнесе в полза на инвеститора.

След произнасянето на съда, РИОСВ-Бургас няма правно или законово основание за спиране на строителството."

Натура 2000

Иракли, Карадере и Корал са трите плажни ивици, които със законодателни промени бяха обявени за екоплажове със забрана да бъдат отдавани под наем или на концесия и на тях да се извършва стопанска дейност. Преди дни на екоплаж Корал частната компания "Ибердрола Инмобилария" загради гористата местност зад плажа, защото територията е нейна собственост. 

Застрояването на Иракли тръгна още от 2006 г. Протестите започнаха със стартирането на проекта на "Суис пропъртис" - "Ривърсайд вилидж". Той беше спрян окончателно от Върховния административен съд в средата на 2012 г.

Затишието обаче беше за кратко, след като в началото на 2013 г. стартира строежът по проекта на "Емона 2000". Това начинание отново предизвика протести, тъй като попада в две от зоните по Натура 2000 - Емине и Емине-Иракли. Общата площ на парцелите е 85 403 кв.м. От тях предвидената обща застроена площ е до 16 дка, общият брой на обитателите ще е до 250 души, а общият брой на еднофамилните сгради – до 98 броя, до 2 етажа, припомня профилираният сайт "Строителство и имоти".

 

Коментари

Да живей

Ура! Ура! Ура!

Да живей

Ура! Ура! Ура!

Кражбите на мутрите стават все по-нагли

Всичко изкрадоха - не само имотите, изкрадоха сигурност, спокойствие, здравеопазване, образование, чистия въздух и нощната тишина дори. Ограбиха и бъдещето.

Манипулацийка?

Плаж Иракли се намира на юг от устието на реката! Там ли се строи? Или на север, където си имаше построени от соца пионерски лагер, бунгала, заведение? Кога ще покажат генезиса на този процес, от заменките на горски територии край морето, промяната на предназначението, многото ПУП-ове без устройствени планове и накрая бетонната стена от Калиакра до Резово!

Генезисът започна 92-ра с брилянтните идеи на

спонсорите на СДС отвън - "връщане на земята в реални граници" и "неприкосновена частна собственост" - които седерастията изпълни за сметка на желанието на електората си за справедливост и лустрация. Много справедлива, много умна, много далновидна политика, както виждате.
Петър Драганов's picture
Петър Драганов
Факти и Документи

Не новина, а статия манипулация - излагация

Редакцията! Стига с тези претоплени манджи от стар репортаж на БНР. Ако нямате журналисти, назначете си, а не копирайте други редакции и не заблуждавахте хората. Със същата логика може да обявите за новина идването на 9-ти септември 1944 г. Статията е една манипулация. Умишлено се бърка плаж за природосъобразен туризъм "Иракли" южно от р. Вая и плаж "Вая", северно от реката. Плаж "Вая е концесиониран и попада в урбанизирана местност "Кладери" с наследствени имоти, частна собственост и с възможност за развитие. Там вече няма огради и багери, а хубави едноетажни къщички в частни имоти. Защо не се по интересувате всяко лято какви свинщини правят и оставят т. нар. "природозащитници" на еко плажовете, които уж бяха обявени за да се опазват екосистемите и биоразнообразието, какво се случа на плаж Иракли, Корал и Карадере....ще ви кажа - тонове отпадъци, много от тях попадат от вятъра в морето, септични ями с фекалии по плажа и в имотите за него, сеч на дървета и палене на стотици огньове в гориста местност и т.н. Що не направихте веднъж една статия за правата на частната собственост в България, за еко-рекета?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.