Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Когато журналист като Енчо Господинов напише книга, задължително е да я прочетете.

Господинов, едно от най-запомнящите се пера на оня, някогашния "Поглед", единствения вестник, който ставаше за четене в най-мрачните години, е от изчезващата порода международници - които пишеха от мястото на събитието, а не само по агенции и чужд печат.

В книгата си той разказва видени и изпатени неща. И ги разказва със стил, който не може да бъде сбъркан с друг.

"Сянката на петнистия кон", издателство "Захари Стоянов" е книга „жанрово нестандартна, защото е смесица от автобиография, политическа сатира, пътеписи от широкия и красив свят”, както сочи анотацията на втората ѝ корица.

В нея Господинов разказва за "виденото и чутото" през богатия му на преживявания живот като специален кореспондент и по-късно като представител на Международния Червен кръст в най-горещите точки на света. Малко са българските журналисти, които са видели толкова драма и страдание.

А какъв е този "петнист кон"? Мустангът на детството. Той е спомен за родната  Добруджа на Господинов и го води „от Йовковите зелени степи край морето до размирни и трагични места като Виетнам и Кампучия, Афганистан и горяща Югославия, умираща от глад Африка и вълшебните аромати на Латинска Америка, където бродят сенките на Маркес, Неруда и Жоржи Амаду”, се казва в първия отзив за книгата на сайта на Съюза на българските журналисти. 

Географията на разказа не знае ограничения - от Салинас и Монтърей в Калифорния и до Кий Уест във Флорида. Тези, които познават Господинов, си спомнят пиетета, с който той говори за Стайнбек и Хемингуей, великите репортери, станали велики писатели.

Историите им се преплитат дипломатическите преживелици на Господинов в Женева, Москва, Брюксел, Ню Йорк, Белград и Будапеща сред елита на световната политика и дипломация.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.