Германската компания за електронни плащания "Уайъркард" (Wirecard) съобщи днес, че е стигнала до заключението, че двете сметки, които би трябвало да съдържат 1,9 милиарда евро (2,1 милиарда долара), вероятно не съществуват, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Това задълбочи проблемите на компанията, накарали през миналата седмица главния й изпълнителен директор да подаде оставка.

Тази сутрин акциите на "Уайъркард" поевтиняха с 40 процента.

Някога "Уайъркард" бе смятана за звезда в изгряващия финансово-технологичен сектор, но акциите й рязко потънаха след пика си, тъй като компанията стана обект на множество статии във "Файненшъл таймс" за счетоводни нередности. Уайъркард оспори информациите, които започнаха през февруари 2019 година, и обяви, че е жертва на спекуланти.

През миналата седмица компанията разкри, че одитори не могат да намерят сметки, съдържащи 1,9 милиарда евро, и отложи годишния си отчет. В петък главният изпълнителен директор Маркус Браун подаде оставка и бе заменен от Джеймс Фрайс.

Според медийни информации две филипински банки, които се предполагаше, че държат парите в т.нар. ескроу сметки (б.р. - договор между две страни, в които трета страна се задължава да държи правата върху предмета на сделката до сбъдване на предварително уговорени условия), са съобщили, че не са работили с "Уайъркард".

Компанията съобщи днес, че управителният й съвет е направил оценка "въз основа на допълнително проучване, че има много голяма вероятност" сумата от 1,9 милиарда евро, вписана в счетоводните отчети, да не съществува.

От "Уайъркард" уточниха, че продължават разговорите с банки за кредитни линии и правят оценки за ефективна финансова стратегия. Оттам допълниха, че проучват други възможни мерки, за да продължат работата си, включително преструктуриране и освобождаване от подразделения.

В добрите дни за компанията пазарната й стойност в един момент надхвърли стойността на Дойче банк (Deutsche Bank). "Уайъркард" измести втората по големина германска банка Комерцбанк (Commerzbank) от германския борсов индекс DAX 30.

Тогава тя бързо се разрасна извън Германия в Азиатско-Тихоокеанския регион и навлезе на пазара в Северна Америка.

БТА