Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Първият случай се отнася до искане от 10.08.2017 г. на руски гражданин за придобиване на българско гражданство... Съветът по гражданство не е уважил молбата за българско гражданство...

Вторият случай се отнася до серия от съобщения, при които П. Б. изпраща до Prezident-Pl. Uzunov данни за самоличността на български гражданин от либийски произход...

Третият случай се отнася до комуникация, в която... П. Б. иска от Prezident-Pl. Uzunov съдействие за установяване собствеността на моторно превозно средство... две МПС с марка „Майбах“..."

Така в ново съобщение на прокуратурата днес се осветлява какво се разследва около връзките на русенския бизнесмен Пламен Бобоков и правния секретар на президента Пламен Узунов. Вече едва ли има съмнения кой е същинската цел на държавното обвинение, тъй като, що се касае до Бобоков - той така или иначе си е част от обвиняемите по другото дело - за третиране на опасни отпадъци (заедно с брат си Атанас, доскорошния зам.-министър Красимир Живков и др.).

Освен това в съобщението на прокуратурата изрично се посочва, че констатираната сега комуникация... 

"...може да има отношения към дългогодишната професионална ангажираност на П. У. в системата на МВР, както и в качеството му на министър на вътрешните работи в периода 27.01.2017 г. – 4.05.2017 г., а и като представител на администрацията на държавния глава." (Клуб Z напомня, че Узунов е бивш шеф на полицията в Пловдив, а президентът Радев го направи и служебен МВР министър 5 дни след встъпването си.)

Тук например става въпрос за "справка" "Мерцедес S-клас" или "Майбах", който може би е ядосал Бобоков на пътя, ако се съди по това, че не видял добре последните букви и че някой ще идва "да поговори с неговия личен гард":

А тук се искат сведения за "моя либийски приятел".

 

Всички разпространени от прокуратурата диалози може да бъдат видени тук.

Новата порция чатове бе разпространена, докато Бобоков - когото съдът освободи онзи ден незабавно, нищо че бе арестуван за неплатена гаранция, днес отново е привикан на разпит.

Поводът за пуснатите чатове, както обикновено, е "с оглед на високия обществен интерес и след разрешение от наблюдаващите прокурори". Става ясно, че от т. нар. Дело за боклука е отделено ново - за престъпно сдружение с цел търговия с влияние.

По-рано прокуратурата съобщи, че по нареждане на Иван Гешев започва пълна проверка и на единствения друг "осветлен" събеседник на Пламен Бобоков - русенския прокурор Николай Николов.

Изискано е още съдействие от ДАНС, "Вътрешна сигурност" на МВР, от правосъдното министерство и от президентството.

Ето и пълния текст на съобщението на държавното обвинение, от който може да се съди кои деяния ще се опитват да докажат като търговия с влияние:

Продължават активните действия по разследване, свързани с досъдебното производство за престъпно сдружение с цел търговия с влияние.

Във връзка с отделените материали по досъдебно производство на Специализираната прокуратура и образуваното ново за престъпно сдружение с цел търговия с влияние, днес в Следствения отдел при СП е призован за разпит П. Б.

С оглед на оповестената информация, събрана след анализ на изготвена компютърно-техническа експертиза на мобилни устройства, ползвани от П. Б., от председателя на Върховния административен съд е изискано за послужване адм. дело № 11413/2018. Изискана е и справка за администрирането и движението на делото, както и информация за магистратите и служителите, дейността на които е била свързана с неговото разглеждане.

При продължаващия анализ на големия обем от информация – над 200 GB, съдържаща се в експертното заключение, е констатирана допълнителна комуникация между обвиняемия П. Б. и П. У., секретар по правните въпроси и антикорупция на президента. Същата може да има отношение към дългогодишната професионална ангажираност на П. У. в системата на МВР, както и в качеството му на министър на вътрешните работи в периода 27.01.2017 г. – 4.05.2017 г., а и като представител на администрацията на държавния глава.

С оглед на високия обществен интерес и след разрешение от наблюдаващите прокурори по реда на НПК Специализираната прокуратура публикува снимков материал от осъществена комуникация между П. Б. и Prezident-Pl. Uzunov, отнасяща се до три отделни случая:

Първият случай се отнася до искане от 10.08.2017 г. на руски гражданин за придобиване на българско гражданство. След проведено интервю на 13.09.2018 г. Съветът по гражданство не е уважил молбата за българско гражданство с оглед постъпило възражение от страна на Държавна агенция „Национална сигурност“, поради причини, засягащи националната сигурност на Република България. Видно от кореспонденцията, осъществена чрез мобилно приложение, на 22 януари 2019 г. П. Б. изпраща до Prezident-Pl. Uzunov снимка на неуважената молба на руския гражданин.

Вторият случай се отнася до серия от съобщения, при които П. Б. изпраща до Prezident-Pl. Uzunov данни за самоличността на български гражданин от либийски произход, както и номера на заявление до директора на ГД „Национална полиция“ за заличаването на данните от масивите на МВР, свързани с полицейски регистрации и заявителски материали. Комуникацията в тази посока П. Б. и Prezident-Pl. Uzunov осъществяват на 11-12 април 2019 г., 6 юни 2019 г. и 6 ноември 2019 г. Съобщенията от юни и ноември 2019 г. на П. Б. до Prezident-Pl. Uzunov съдържат снимки на самото заявление на лицето, както и входящ номер, който му е предоставен от ГДНП при регистрирането на документа.

Третият случай се отнася до комуникация, в която на 18 декември 2019 г. П. Б. иска от Prezident-Pl. Uzunov съдействие за установяване собствеността на моторно превозно средство. На 19 декември 2019 г. Prezident-Pl. Uzunov уведомява П. Б., че се касае за две МПС с марка „Майбах“, собственост на конкретна фирма за отдаване на автомобили под наем.

Във връзка с горното е възложено извършването на цялостна проверка от ДАНС и от Дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР. От Министерството на правосъдието и от президентството на Република България са изискани за послужване всички относими към предмета на доказване по наказателното производство материали.

 

Ключови думи

Коментари

 's picture

godo1952

Калин

Нали "Селянинът с дрона" искаше повече светлина...

....

Става все по-мътно. Но по традиция такива дела завършват с оправдателни или условни присъди, така че няма нужда от излишни вълнения и медийни пушилки.

В очакване на годо

Един наивен въпрос: Във връзка с разследване срещу Бобоков бяха публикувани уличаващи, според прокуратурата, смс чатове. Защо във връзка с разследване срещу Божков не бяха публикувани смс чатовете на Божков, та той трябваше сам да си ги публикува? Може би общественият интерес е бил по-малък? И кога ще бъде повдигнато 19-тото обвинение срещу Божков за даване на подкуп на служебни лица?
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Ако

Ако, имате снимка как сменяте памперсите на бебето си – унищожете я, Българската Прокуратура ще ви обвини в педофилия! Ако, имате снимка с жена си, кумът и кумата –унищожете я, Б П ще ви обвини в бисексуалност и перверзия! Ако имате снимка как си поливате градината - Б П ще ви обвини, че подготвяте АТЕНТАТ срещу държавата! Ако имате маратонки – унищожете ги, Б П ще ви обвини, че ще бягате в Дубай или Белград! Ако колата ви удари дупка на пътя - унищожете колата си, БП ще ви обвини във вредителство и вандализъм, че разбивате държавно имущество с моторизиран инструмент. Не купувайте на детето си балон, БП ще ви обвини, че тренирате управление на дрон за шпионаж на Посеркото, който управлява страната1 Не четете вестници – БП ще ви обяви за пироман подготвящ пожар! Но, ако сте накрал много пари и ги държите в нощното си шкафче – спете спокойно, БП ще арестува дърводелеца, защото чекмеджето не се затваря само!
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Адмирации

за духовития и точен коментар на г-н Коцев!
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

е, и

какво има във всичко това. Опит да се внуши-!!! че има престъпен характер да търсиш номера на някакава кола, да говориш с президенския съветник. Ами това си е чиста форма Вишински.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.