Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Досъдебното производство срещу групата около братя Бобокови се разпростря и към правния съветник на президента Румен Радев - Пламен Узунов и прокурор Николай Николов.

Узунов е и бивш служебен министър на вътрешните работи през 2017 г. (с премиер Огнян Герджиков), а преди това шеф на полицията в Пловдив в периода 2013-2015 г., като работи в полицията под тепетата дълги години преди това на различни позиции. 

Съветникът на президента излезе от разпита около 20 ч. и заяви, че няма никакви притеснения.

"Всичко, което имам, съм предал и съм отговорил на органите", коментира Узунов, цитиран от "24 часа"

Това може да се заключи от разпространено от прокуратурата съобщение, докато в Спецсъда се гледа мярка за неотклонение на Пламен Бобоков. По-късно се разбра, че Узунов е на разпит в специализираната прокуратура. Призован е във връзка "търговия с влияние". Пламен Бобоков е заявил в съда, че познава Узунов и е виждал с президента преди 2-3 години. 

Както е известно брат му - Атанас Бобоков, зам.-министър Красимир Живков и други лица са в ареста по обвинение, че са организирана престъпна група за незаконно третиране на отпадъци. От прессъобщението може да се съди, че вече са разширени процесуалните действия и срещу "висши длъжностни лица и магистрати за престъпно сдружение с цел търговия с влияние".

Става ясно, че от разследваната ОПГ е назначена и изготвена компютърно-техническа експертиза на иззети мобилни телефони, таблети и пр.

"От същата е видно, че обвиняемият П.Б. е комуникирал с различни адресати, в това число лица с имунитет, висши държавни служители, както и с подсъдими и обвиняеми лица по дела на Специализирана прокуратурата, част от които се укриват в чужбина с цел избягване на наказателна отговорност", съобщават от прокуратурата.

За да е по-ясно от държавното обвинение съобщават, че това е "вероятно секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента П.У." (като не е ясно при това положение инициалите какво "запазват", б.р.).

Узунов пратил на Бобоков "снимков файл на съдебно решение", а също така "линк към съдебно решение на състав на Върховен административен съд". 

Става ясно, че президентският съветник разполага с фактите по сагата с либийския танкер "БАДР", който според критици бе "отвлечен" с помощна на българската държава.

Интересно е, че Узунов го информира на 27 декември 2018 г. за съдебно решение на състав на ВАС, излязло на 02.01.2019 г. (в което също едва ли има "сензация", тъй като минава техническо време, докато съдилищта обезличат данните на вече приети решения и ги обнародват публично, б.р.).

Вторият случай касае размяна на текстови съобщения между Бобоков и лице, обозначено като "Prok. Niki Nikolov" по време, когато има избор на административен ръководител на Окръжна прокуратура – Русе. Един от допуснатите кандидати е прокурор Николай Александров Николов – обвинител от ОП-Русе. Не е разпространено пълното съдържание на разговорите и не става ясно какво е твърдяното закононарушение, като на всичкото отгоре е избран другият кандидат.

Сегашният и бившият главни прокурори обаче са намесени поименно, нищо че напъно независимата Прокурорска колегия на ВСС взима решенията за кадровите назначения.

"В тази връзка наблюдаващите прокурори ще преценят и това дали, в случая, са налице доказателства за търсене на дисциплинарна отговорност на магистрата, респективно ще сезират главния прокурор на Република България", пишат още днес от обвинението.

Но пък се декларира:

"Специализирана прокуратура заявява, че ще продължи действията си по разследване и ангажиране на наказателна отговорност на лица, осъществяващи престъпления, независимо от тяхното служебно положение, социален статус и политическа принадлежност. Съзнаваме, че това е единственият начин за възстановяване доверието на българските граждани в правосъдието и опровергаването на наложеното погрешно разбиране за недосегаемост от наказателни преследвания на определена група лица."

"Закачката" между Гешев и Румен Радев

Както е известно, още в началото на мандата си новият главен прокурор Иван Гешев се възползва от правото си и отправи до Конституционния съд безпрецедентно питане в смисъл - докъде се простира имунитетът на държавния глава (който по Конституция е абсолютен, б.р.) и съответно - как се търкува понятието държавна измяна. Тогава пък бяха разпространени файлове, касаещи проверка срещу "Деси".

Сегашната атака пък съвпада по време с тежката конфронтация между Радев и премиера Борисов във връзка със записите и снимките от "нощното шкафче". 

"Дондуков" 2: Прокуратурата да аргументира приоритетите си

Клуб Z опита да се свърже с Узунов на мобилния му телефон, но той е изключен. От президентството обаче дойде кратко съобщение, което гласи:

"В отговор на отправени въпроси от страна на медиите, Прессекретариатът информира, че президентската институция не е разследващ орган.

Информация за действията си трябва да предостави Специализираната прокуратура, която следва да аргументира приоритетите в своята работа: кого и на основата на какви улики разпитва, в чие жилище и на основата на какви доказателства прави обиск.

Отправени внушения пред медии от страна на Специализираната прокуратура оставяме без коментар."

Ето и цялото съобщение на прокуратурата:

С постановление на прокурори от Специализирана прокуратура П.Б. е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и с участието на длъжностни лица. Спрямо същия е определена мярка за неотклонение – гаранция в размер на 1 млн. лв., която е бил длъжен да внесе до 14.06.2020 г., включително. Поради непостъпване на паричната сума по сметката на Специализирана прокуратура и непредставяне на платежен документ в указания срок, както и след събрани нови доказателства, спрямо обвиняемия е постановено „задържане под стража“ за срок до 72 часа, с оглед довеждането му пред Специализиран наказателен съд.

В хода на досъдебното производство е назначена и изготвена компютърно-техническа експертиза на иззети мобилни телефони и таблети, ползвани от обвиняемите по делото. Информацията, анализирана в хода на същата, надхвърля 200 GB. Видно от съдържанието на комуникация от изследвания мобилен телефонен апарат и мобилна компютърно-информационна система, ползвани от обвиняемия П.Б., се установява наличието на информация под формата на текст, звук и изображения. От същата е видно, че обвиняемият П.Б. е комуникирал с различни адресати, в това число лица с имунитет, висши държавни служители, както и с подсъдими и обвиняеми лица по дела на Специализирана прокуратурата, част от които се укриват в чужбина с цел избягване на наказателна отговорност.

Установена е и комуникация, осъществявана чрез различни мобилни приложения на обвиняемия П.Б., вероятно със секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента П.У., както и с действащ магистрат – Н.Н., кандидатствал през 2019 г. За административен ръководител на Окръжна прокуратура – Русе.

След извършен наказателно-правен анализ на заключението на експертизата и приложенията към нея, наблюдаващите прокурори са констатирали доказателства за извършено престъпление по чл. 321, ал. 6 НК. В тази връзка на 19.06.2020 г. след разрешение на съдия се извършват лични обиски на лицата П.У. и Н.Н., както и претърсвания и изземвания. Изземват се веществени доказателства, относими към предмета на доказване, като след анализа им наблюдаващите прокурори ще преценят дали са налице достатъчно доказателства за ангажиране на наказателна отговорност на същите.

С оглед трайната практика на Прокуратура на Република България да информира българските граждани по дела с висок обществен интерес и след разрешение на наблюдаващите прокурори, Специализирана прокуратура публикува част от комуникацията на обвиняемия П.Б. с лицата П.У. и Н.Н., отнасяща се за два отделни случая:

Първият случай касае размяна на текстови съобщения между П.Б. и лице, обозначено като “Prezident-Pl. Uzunov“. От комуникацията е видно, че на

27.12.2018 г. „Prezident-Pl. Uzunov” изпраща поредица от съобщения на обвиняемия със следното съдържание: „Има само проект на решението“, „Първо ще го видиш ти“, „Още не подписано“. В отговор П.Б. пише: Разбрах“. На същия ден в 16.20 ч. обвиняемият получава от „Prezident-Pl. Uzunov” и снимков файл на съдебно решение, придружено с уточняващ текст: „Това е ще е в оригинал“.

На 03.01.2019 г. „Prezident-Pl. Uzunov” изпраща на П.Б. линк към съдебно решение на състав на Върховен административен съд от дата 02.01.2019 г.

(първият работен ден на годината). Видно от публикуваното на интернет страницата на съда решение, същото е идентично с текста, изпратен от “Prezident-Pl. Uzunov” в 16.20 ч. още на 27.12.2018 г.

Вторият случай касае размяна на текстови съобщения между П.Б. и лице, обозначено като „Prok. Niki Nikolov“. Комуникацията между двамата е проведена в края на м. ноември и началото м. декември 2019 г. и съвпада с процедура по избор на административен ръководител на Окръжна прокуратура – Русе. Видно от протокол на заседание на Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет, проведено на 04.12.2019 г., след явно гласуване за административен ръководител е назначен друг кандидат, участващ в процедурата.

В тази връзка наблюдаващите прокурори ще преценят и това дали, в случая, че са налице доказателства за търсене на дисциплинарна отговорност на магистрата, респективно ще сезират главния прокурор на Република България.

Специализирана прокуратура заявява, че ще продължи действията си по разследване и ангажиране на наказателна отговорност на лица, осъществяващи престъпления, независимо от тяхното служебно положение, социален статус и политическа принадлежност. Съзнаваме, че това е единственият начин за възстановяване доверието на българските граждани в правосъдието и опровергаването на наложеното погрешно разбиране за недосегаемост от наказателни преследвания на определена група лица.

Коментари

 's picture

godo1952

Калин

"Селянинът със самолета" нали искаше светлина, повече светлина/ Licht, mehr Licht! / срещу корупцията ? Ето ти светлина в изобилие...
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

ясно е,

че не става много ясно.
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

Не Така

Тези не са корумпирани, те не са от онези лошите. Да не вземете да ги объркате. Лошите са други.
Колю Колев's picture
Колю Колев
арсений

Зеленочорапестият позитански

Зеленочорапестият позитански натовец се е обградил с престъпници, а той самият денонощно говори за принципи и честност.... Боклук!!!
 's picture

Rhapsody of fire

Правен травестизъм

Ето това е "научно обоснован" вандализъм, който е върховната форма на безправието у нас- 1 към 1. Прокуратурата се обосновава с позоваване на собствената си практика и се защитава с разрешение издадено от себе си на себе си. С оглед трайната практика на Прокуратура на Република България да информира българските граждани по дела с висок обществен интерес и след разрешение на наблюдаващите прокурори...... Правен травестизъм в най-чист вид.

Това президентския Хитлер е нали?

Пак изплава в говната!

Калин Платов (годо)

Моля за разяснения: аз съм невежа и не разбрах къде точно се осветлява корупция? Съдебното решение, за което става дума секретно ли е? Изглежда не е, след като има линк към него, май. А това съдебно решение нещо във връзка с бизнеса на П.Б. ли е, и П.У. е съдействал в негова полза ли? Светлината (Das licht) се разпространява във всички посоки с една и съща скорост и някой път осветява неочаквани сюжети!
 's picture

godo1952

Калин

Щом си невежа, влез и прочети понятието корупция във всичките му измерения, свързани със служебното положение. "Селянинът със самолета" постоянно го "играе" Преподобна Стойна, той иска светлина, но насочиш ли я към него той я нарича "простотия". Например е "простотия" е дето ВВС е плащала наема на Деси, "простотия" е дето я е назначил на два трудови договора. Тази жена е ценна за ВВС, има висока квалификация, вероятно е работила в Международната космическа станция. Назначеният от Решетников аватар на Русия, така и не можа да стане президент на тази страна.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.