Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Пълна проверка на "цялостната дейност" на прокурора и бивш кандидат-шеф на ОП-Русе Николай Николов е разпоредил обвинител № 1 Иван Гешев. Съобщението дойде от държавното обвинение, а причината - това е прокурорът, чието име излиза в разпространена преди дни отново от държавното обвинение комуникация между бизнесмена Пламен Бобоков, където имаше и чатове със секретаря на президента Румен Радев по правни въпроси Пламен Узунов.

С аргумента, че е разследвала "старата" организирана група - покрай делото за незаконно третиране на отпадъци, прокуратурата иззела телефони, таблети и компютърни конфигурации 

Там се натъкнала на разменените съобщения, които тълкува като "търговия с влияние". Става дума за лобиране в полза на прокурор Николов, който бе кандидат да оглави Окръжната прокуратура в града.

Това така и не се случва и е избран друг кандидат.

От публикуваните тогава разговори се разбира, че двамата са обсъждали по някакъв въпрос "как протича разследването". Също така събеседникът му го насъсква най-вероятно за проваления избор (нищо че във ВСС са само магистрати с високи професионални и нравствени качества, б.р.):

"Не оставяй нещата така! Длъжници са ти! Захапи и стискай!"

 

Апропо, на избора през декември Николов получава само 1 глас от 11-членната прокурорска колегия на ВСС. 

Сега проверката на работата на прокурор Николов ще е за период от 3 години назад във времето. Тя ще обхване всички възложени на магистрата преписки и дела, участия в съдебни заседания, както и евентуални пропуски или нарушения при осъществяване на правомощията му. Ще се проверява и евентуалната му връзка с обвиняемия П. Б. (Пламен Бобоков очевидно, който вече призна, че се познава с прокурора в интервю за бТВ - б.р.) или представлявани и управлявани от него юридически лица.

Проверката следва да приключи с писмен доклад, съдържащ данни за проверените материали, констатации, изводи и предложения в срок до 10.07.2020 г., се казва още в съобщението за разпореждането на Гешев.  

Отделно от това в отдел 06 на Върховната касационна прокуратура е започнала проверка за евентуално извършени нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати от страна на Николай Николов.

"Прокуратурата на Република България заявява, че ще е безкомпромисна в действията си при констатирани случаи на нарушения или престъпления, извършени от представители на прокуратурата, независимо от тяхната длъжност и ранг", завършва съобщението.

От Върховния административен съд пък също обявиха, че започва проверка - но по друга част от изнесената от държавното обвинение комуникация между Бобоков и Узунов. А именно - че вторият пратил на първия черновата на решението на съда, засягащо либийския танкер "Бадр", дни преди самото решение да бъде публикувано от самия съд.

Председателят на ВАС Георги Чолаков е разпоредил "вътрешна проверка за размяна на информация между лице, обозначено като Prezident-Pl. Uzunov и Пламен Бобоков, при която е установено, че е разменена информация за неподписано от съдиите и необявено съдебно решение на ВАС", се казва в прессъобщението на ВАС.

Целта е да бъдат установени "всички факти и обстоятелства във връзка с изтичането на информацията".

Коментари

 's picture

Rhapsody of fire

Този прокурор се опозори,

Този прокурор се опозори, напълно заслужено, но за съжаление- по случайност. Попадна като случаен минувач в чужда писта и сега ще изпита най-лошото- Гонка по Устав. Най ще го е яд, че всички правят така, но само него ще го гонят за назидание. Но така е в неправовите държави. Гешев сигурно е наел цялата си охрана да му трие собствените SMS. А и не е само той.
 's picture

smarf

Тоталитарната държава

Съветският модел на прокуратура, жестоки прости негодници, терор, корупция, издевателства, интриги, лъжи, политически разправи. Жалко за България. Милиционерският изрод няма да завърши добре.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.