Пълна проверка на "цялостната дейност" на прокурора и бивш кандидат-шеф на ОП-Русе Николай Николов е разпоредил обвинител № 1 Иван Гешев. Съобщението дойде от държавното обвинение, а причината - това е прокурорът, чието име излиза в разпространена преди дни отново от държавното обвинение комуникация между бизнесмена Пламен Бобоков, където имаше и чатове със секретаря на президента Румен Радев по правни въпроси Пламен Узунов.

С аргумента, че е разследвала "старата" организирана група - покрай делото за незаконно третиране на отпадъци, прокуратурата иззела телефони, таблети и компютърни конфигурации 

Там се натъкнала на разменените съобщения, които тълкува като "търговия с влияние". Става дума за лобиране в полза на прокурор Николов, който бе кандидат да оглави Окръжната прокуратура в града.

Това така и не се случва и е избран друг кандидат.

От публикуваните тогава разговори се разбира, че двамата са обсъждали по някакъв въпрос "как протича разследването". Също така събеседникът му го насъсква най-вероятно за проваления избор (нищо че във ВСС са само магистрати с високи професионални и нравствени качества, б.р.):

"Не оставяй нещата така! Длъжници са ти! Захапи и стискай!"

 

Апропо, на избора през декември Николов получава само 1 глас от 11-членната прокурорска колегия на ВСС. 

Сега проверката на работата на прокурор Николов ще е за период от 3 години назад във времето. Тя ще обхване всички възложени на магистрата преписки и дела, участия в съдебни заседания, както и евентуални пропуски или нарушения при осъществяване на правомощията му. Ще се проверява и евентуалната му връзка с обвиняемия П. Б. (Пламен Бобоков очевидно, който вече призна, че се познава с прокурора в интервю за бТВ - б.р.) или представлявани и управлявани от него юридически лица.

Проверката следва да приключи с писмен доклад, съдържащ данни за проверените материали, констатации, изводи и предложения в срок до 10.07.2020 г., се казва още в съобщението за разпореждането на Гешев.  

Отделно от това в отдел 06 на Върховната касационна прокуратура е започнала проверка за евентуално извършени нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати от страна на Николай Николов.

"Прокуратурата на Република България заявява, че ще е безкомпромисна в действията си при констатирани случаи на нарушения или престъпления, извършени от представители на прокуратурата, независимо от тяхната длъжност и ранг", завършва съобщението.

От Върховния административен съд пък също обявиха, че започва проверка - но по друга част от изнесената от държавното обвинение комуникация между Бобоков и Узунов. А именно - че вторият пратил на първия черновата на решението на съда, засягащо либийския танкер "Бадр", дни преди самото решение да бъде публикувано от самия съд.

Председателят на ВАС Георги Чолаков е разпоредил "вътрешна проверка за размяна на информация между лице, обозначено като Prezident-Pl. Uzunov и Пламен Бобоков, при която е установено, че е разменена информация за неподписано от съдиите и необявено съдебно решение на ВАС", се казва в прессъобщението на ВАС.

Целта е да бъдат установени "всички факти и обстоятелства във връзка с изтичането на информацията".