Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Моля ви само за момент да си представим, че вместо онези неподходящи за изписване думи, оня глас в оня запис беше нарекъл Цвета Караянчева умна кърджалийска дама – нямаше ли да е пак толкова нелепо? Има си хора, при които просто няма полезен ход – и директната обида, и обиколния сарказъм, все са нож, заслужено забит в гърба. В записа има неща, далеч по-притеснителни от онези три думички (и особено едната), и най-притеснителното е, че те засягат всички нас, а не само една…хм, …известна с пропуски в образоваността си госпожа.

Нека още в началото съвсем ясно да го кажа: моето усещане за записа е, че той е автентичен. Съвсем истински. Какви са ми доказателствата? Нямам никакви, тъй както нямат доказателства и тези, които смятат, че записът е манипулация. Имам си само едно изграждано с десетилетие професионално чувство, което от години не ме е лъгало. А и защо да си мисля, че записът е манипулиран – всичко в него отговаря на точната ми представа за човека, който говори.

И ако си мислим, че Цвета Караянчева е единствената в тази история, за която няма полезен ход как да бъде описана, лъжем се. Ние, слушателите, също нямаме полезен ход. По много причини.

Първо: към нас се отнасят като към слепи хора. Показват ни някакъв скелет на хотел и ни обясняват, че това е подпорна стена за укрепване на свлачище.

Второ: освен слепи ни имат и за глухи. Пускат ни запис с глас, който чуваме всеки ден с разписанието на антибиотик на 6 часа, и твърдят, че този глас от записа не е оня глас от екраните на телевизорите.

Трето: медиите се отказаха от природната си функция да бъдат медиатори на разговора между обществото и управляващите – правят се, че такъв запис няма, а и да има - все едно е ясно, че е монтиран в някой кърджалийски гараж за отмъщение на комшийката. Все едно не става дума за премиера на нашата страна, за председателката на Народното събрание на парламентарната ни република, за взаимоотношенията с останалите страни от Европейския съюз, за смачкването на инвеститори, за мястото на прокуратурата и за всички останали неща, свързани с демокрацията, която уж за всички ни беше много важна.

Ако телевизиите бяха отделили на записа една стотна от времето, посветено на цените на чадърите и шезлонгите по българските плажове, те щяха да са изпълнили поне част от призванието да бъдат кучето пазач на обществото. Но не би. Кучето пазач на обществото е, както се произнесе една жена при вида на размазан гълъб в парка, „ма то умряло, ма“.

Трябва да се намеси прокуратурата

Да оставим личните усещания и да подходим към записа по-практично. Той може да е: а/ истински, б/ фалшив. В първия вариант министър-председателят на България злепоставя: институцията Народно събрание в лицето на олицетворяващата го Цвета Караянчева, партньорството и уважението в Европейския съюз, коректността по отношение на бизнеса и т.н. Във втория вариант, ако записът е дийп фейк, както бе наречен, той злепоставя министър-председателя Бойко Борисов поне в очите на онази част от населението, която все още отказва да живее в будна кома и се опитва да мисли, да действа, да променя, да живее нормално в нормална страна. И в двата случая трябва да се намеси прокуратурата – тя не бива да остане безразлична към толкова много злепоставяния.

И този път основното прокурорско търсене не трябва да е кой е направил записа и кой го е подхвърлил на медиите, а дали гласът, който с изразите си удря в земята простотията на звучащата като фон чалга, е гласът на човека, който управлява страната ни и ни представя пред света. Цвета Караянчева може да си позволи, без да изненада никого, да няма чувство за достойнство на човек, на жена, на първа сред равните в парламента, но ние не можем да си позволим това.

Онези хора там горе без достойнството, които търпят да бъдат наричани всякак, командвани като в казарма, почуквани по главите и изтегляни за ушите, имат – както знаем за доста от тях – всичко. В материалния смисъл на имането. Платили са си го с достойнството и просто вече не им е останало от него. Да ги обвиняваме, че нямат достойнство, е все едно да обвиняваме бедните хора, че са бедни. Материално имащите тук и сега най-често са бедни откъм достойнство, изхарчили са си го.

Но на нас пък само това ни е останало. Затова ще трябва да им заемем малко в този момент. Налага се. За да се спаси представата за достойнство. Как да стане този кредит, който да им отпуснем? По единствения възможен, правилен, честен и чист начин – като се разследва истинността на записа и всеки – и те горе, и ние долу – прецени как да действа според спестения си депозит от човешко и гражданско достойнство. Това, което се случва сега, е едно голямо и много срамно мазане по проблема. Вярно, че имаше и по-скандални записи от гледна точка на обществената значимост – записът „Абе, тоя Мишо Бирата…“, записът „Ти си го избра“, – но този препълва чашата.

P.S. Ненчо, съгражданино, за всеки случай движи се тези дни в по-безопасни компании, като, да речем, на колегата ти Христо Мутафчиев.

"Редута"

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

Ако това е дийп фейк..

Значи има друг оригинален, в който Баце определя виетнамската столица Пекин като "тъпа кърджалийска ..." знаете какво.. От този оригинален запис злосторниците, злепоставящите, абе... толупи, маргинали и пр. от матряла, са копи-пействали израза във фейк ментето.. На сега и Барни Ръбъла вече са намеси.. Да са търси автора на фейка.. А оригиналното доказателство за фейка - няма го.. Все още.. Може пък и да го открият.. Знае ли човек.. Факт - Дори и гулю, гулю мисирка не са обажда, да го е чула кат са го държали за микрофоня под шлифера..
 's picture

Rhapsody of fire

Брилянтна Веселина, както

Брилянтна Веселина, както винаги.
 's picture

Rhapsody of fire

Аз ли съм сляп и невиждам и

Аз ли съм сляп и невиждам и нечувам, но не ви ли прави впечатление, че има редица думи, които изчезнаха от употреба? Такива като съжалявам, извинявам се, искам прошка, разкаяние, чест, достойнство, срам, съвест, угризение, покаяние? Просто сякаш ги няма в българския език.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Протоколната йерархия в България

ОТРЕЖДА НА Г-ЖА КАРАЯНЧЕВА ВТОРА ПОЗИЦИЯ – СЛЕД ПРЕЗИДЕНТА И ПРЕД ПРЕМИЕРА. ТОВА, ЧЕ БОРИСОВ ГОВОРИ ВУЛГАРНО ЗА КАРАЯНЧЕВА, КАТО ПИЙНАЛ ДОСТА човек от от най-ниското съсловие, ОЗНАЧАВА ЧЕ Г-Н ПРЕМИЕРЪТ Е В СЪСТОЯНИЕ НА ИЗВЪН ПСИХИЧЕСКО РАВНОВЕСИЕ, ДОПУСКАМ С НАЙ-ВЕРОЯТНО ВЪЗНИКНАЛИ ПРОБЛЕМИ В РЕКЕТИРАНЕТО И РЛАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА РЕКЕТА. НАЙ-МНОГО ГО МЪЧИ МИСЪЛТА, ЧЕ Е РАЗОБЛИЧЕН И СВЕТОВНИЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ ГО ВЪЗПРИЕМА ВЕЧЕ КАТО ТИПИЧЕН МАФИОТ НА ВЛАСТ, ПРАКТИКУВАЩ ОТ ГОДИНИ РЕКЕТЬОРСТВО В ОСОБЕНО ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ, ВЪПРЕКИ КЛЕТВИ И КРОКОДИЛСКИ СЪЛЗИ. А ОЦЕНКАТА НА КАРАЯНЧЕВА Я ПРИЕМАМ ПО-СКОРО ЗА ВЯРНА, ЩОМ СЕ Е СЪГЛАСИЛА ДА ЧЛЕНУВА И СЛУЖИ НА МАФИОТСКА ПАРТИЯ, И СЕГА СЕ ГУШИ В ПУБЛИЧНИТЕ ПРЕГРЪДКИ И ЦЕЛУВКИ НА ПРЕМИЕРА, ВМЕСТО ДА ХВЪРЛИ ОСТАВКА. ЯВНО ПРИ Г-ЖА КАРАЯНЧЕВА Е НАЛИЦЕ ИЗЧЕРПАН ДЕФИЦИТ НА ДОСТОЙНСТВО, БОГ ЗНАЕ ОТ КОГА. СЪЩАТА ОЦЕНКА ПРИЛЯГА И КЪМ ДРУГИ ДАМИ НА ГЕРБ. КОГАТО МЕДСЕСТРАТА ОТ СТРАХ ЗА ЖИВОТА И ЧЕСТТА СИ СЕ БЕШЕ КАЧИЛА НА ПРОЗОРЕЧНИЯ ПЕРВАЗ, ЛЕКАРКАТА ДАРИТКОВА Я НАРЕЧЕ ЛУДА И НЕ ОТИДЕ ДА Й КАЖЕ ПОНЕ ЕДНА БЛАГА, ЧОВЕШКА ДУМА, ЗАЩОТО И БОРИСОВ НЕ ОТИДЕ. ВТОРАТА ЧАСТ ОТ РАЗГОВОРА, ОТНАСЯЩА СЕ ДО НЯКОИ ЛИЧНОСТИ, АКО Е АВТЕНТИЧЕН, ОЗНАЧАВА, ЧЕ БОРИСОВ МОЖЕ ДА ПРЕМИНЕ И КЪМ ПО-ОПАСНИ ДЕЙСТВИЯ.
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

Ммм

Защо всички се опитвате да ни убедите че записа е истински? С удоволствие разпростанявате една лъжа. И ставате съучастници в ЛЪЖАТА. Цялата ни журналистика ли е толкова тъпа или толкова зависима от кого не знам .Такова падение не съм виждал. И нагло се говори за достоинство , не го знаеш какво е това Веске, на светлинни години си от него.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

Ама ти си вервай, че не е истински..

Някой да ти пречи? Ама си и виж определението на СПГ - прокурор Пацо Терасов за "Ало, Ваньо". " Това че премиера е ПРИЗНАЛ, че е казал въпросните думи..." Ако и на Терасов не вярваш, самия Баце си прочти: "записа е с изтрити мои думи за Първанов". Демек - истина е Можеш още една истина - за клозетния разговор да обориш. Ама много ще се озориш да си видиш, че Кокинов не се е отрекъл от онова " Ти си го избра". Няма в нета отказ от казаното. Нито пък Миро Мършата се е отрекъл от думите си за неговата ПР-ка. Дето го предаде.
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Достойнството няма материален

Достойнството няма материален еквивалент - беден или богат. Достойнството не се наследява, не се учи, не се купува. Единствено, може би се възпитава. Достойнството или го имаш винаги, или го нямаш никога. С поведението си ТЪПАТА, КЪРЖАЛИЙСКА П...… доказа, че наистина е тъпа, кърджалийска п..... и затова целият български народ трябва да е благодарен на ББ, че този път той не го излъга и му каза пряко в очите каква ТЪПА, КЪРДЖАЛИЙСКА П...… го представлява пред света. А това е много показателно за самия народ, който няма нищо против ТЪПА, КЪРДЖАЛИЙСКА П....да е негово лице.
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

Нещо не хващам

Ясно е че всички са корумпирани, прости и т.н. и т.н... .Не разбрах ние какви сме? Не разбрах, ние и те , каква е разликата ?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.