Разполагането на десетки хиляди войници от Русия на север, изток и юг от Украйна подклажда страхове в Киев и западните столици, че Москва планира нова атака. Русия отрича подобни планове.

Западни военни анализатори предполагат, че Русия не може да държи тези войски разположени там, където се намират, за неопределено време поради финансови и логистични причини и ще трябва да ги изтегли обратно до лятото.

Оценките за броя на новите руски войски близо до Украйна варират от 60 000 до около 100 000, като документ на американското разузнаване предполага, че броят им може да се увеличи до 175 000.

Представители на САЩ заявиха, че Русия може да атакува Украйна още този месец, когато земята ще бъде по-твърда, което ще улесни бързото движение на танкове и други бронирани части.

На разговорите тази седмица със Съединените щати и НАТО Русия потърси гаранции за сигурност, за да смекчи кризата.

Външният министър Сергей Лавров каза в петък, че Москва не е готова да чака вечно за отговор и че иска подробен писмен отговор на всяко руско предложение.

Но как може да изглежда една руска атака и какво би могла да постигне?

„Сегашните разполагания са гъвкави. Те оставят възможностите на Русия отворени и следователно карат защитаващия се да гадае“, каза Кийр Джайлс, сътрудник в мозъчния тръст "Чатъм хаус".

Ето някои възможни сценарии.

Ескалация в Донбас

Тежковъоръжени сепаратисти, подкрепяни от Русия, контролират част от Източна Украйна от 2014 г. и продължават престрелките с украинските правителствени сили въпреки прекратяването на огъня от 2015 г., което сложи край на големи военни действия.

Конфликтът в Донбас отне живота на 15 000 души, съобщава Киев. Украйна отдавна обвинява Русия, че има редовни войски в региона, нещо, което Москва отрича.

Русия обвини Киев, че таи планове за повторно превземане на региона със сила, нещо, което Украйна отрича.

В такава трескава атмосфера рискът от недоразумение или непланирана ескалация е по-голям и Русия би могла да използва подобен инцидент като casus belli (лат. причина за война).

Източник, запознат с мисленето в руското министерство на отбраната, каза, че това е най-вероятният сценарий, ако Москва реши да атакува, но той не знаел за подобно решение. Киев може също да бъде провокиран да атакува от сепаратистите, които след това биха могли да поискат от Русия да изпрати войски за помощ, каза той.

Руските сили биха могли да разширят боевете в Донбас, за да въвлекат Украйна в конвенционален конфликт, каза Нийл Мелвин, директор на изследванията на международната сигурност в мозъчния тръст RUSI в Лондон. Той каза, че Москва може да се опита да завземе украинските крайбрежни зони на Азовско море, създавайки сухопътен мост от руския град Ростов през Донбас до Крим, добавяйки:

„Това ще постави украинското правителство под голям натиск.“

Нападение от Крим

Русия въведе нови сили в Крим, който анексира от Украйна през 2014 г.

Москва може да започне атака срещу Украйна от Крим и да завземе територия до река Днепър, която може да послужи като естествена бариера срещу всяка украинска контраофанзива, каза Конрад Музика, директор на базираната в Полша консултантска компания Rochan.

Операцията може да започне с артилерийски, ракетни и въздушни удари по украински части на юг, а специалните части може да превземат мостове и железопътни възли, позволявайки на войските и танковете да напредват, каза той. Има обаче само два пътя от Крим и те могат да бъдат блокирани или разрушени, което е потенциална слабост, каза той.

Силите би трябвало да осигурят контрол над канал, който е доставял на Крим прясна вода, докато Русия го анексира и Украйна спре потока, каза още той.

Атака по много фронтове

В публично достъпен документ на американското разузнаване се казва, че Русия може да организира нахлуване този месец с до 100 батальонни тактически групи (БТГ) или около 175 000 войници. В него се казва, че около 50 БТГ вече са разположени на север и изток от Украйна и в Крим на юг.

Превземането на Южна Украйна може да отреже Киев от брега и присъствието на НАТО в Черно море, каза Мелвин, и може да бъде добре дошло за руските националисти, които виждат района като исторически земи на „Новороссия“ или „Нова Русия“.

Нападението на няколко фронта може също да включва придвижване в североизточна Украйна, обкръжаване, но може би без навлизане в градове, където силите биха могли да затънат в градски сражения. Руските войски също биха могли да се придвижат в Беларус, отваряйки северен фронт за Украйна, което ще приближи руските сили до Киев, каза Джайлс.

„Това, разбира се, би било най-скъпо икономически, политически и по отношение на човешки животи и вероятно затова е най-малко вероятно“, каза Мелвин за нападението по много фронтове.

Военните анализатори казват, че дори ако победи армията на Украйна, която е два пъти по-малка от нейната, Русия може да се изправи срещу съпротива от партизански тип, която ще затрудни задържането на превзетата територия.

Ракетни удари и кибератака

Джайлс каза, че някои сценарии могат да включват ракетни атаки с голям обсег или кибератаки, насочени към критична инфраструктура. Ракетните атаки биха се възползвали от по-слабата противоракетна отбрана на Украйна.

„Различните сценарии за това как точно Русия може да се стреми да убеди Запада да изпълни нейните искания в сферата на сигурността чрез наказване на Киев дори не включват непременно нахлуване по суша“, каза той.