След кризисните разговори в понеделник Съединените щати и Русия останаха в задънена улица по отношение на желанието на Москва да блокира бъдещо разширяване на НАТО на изток, но официалните лица се съгласиха да продължат дискусиите по други важни въпроси на сигурността, които администрацията на Джо Байдън се надява да предотвратят ново нахлуване в Украйна, предаде "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Заместник-държавният секретар Уенди Шърман заяви, че преговарящите от САЩ са направили предложения, свързани с обхвата на американските военни учения и разполагането на американски ракети в Европа, като предупреди, че двустранната дискусия в Женева, първата от поредица разговори тази седмица относно военното струпване на Русия около Украйна, е само началото на потенциално дълъг процес.

"Ние обаче бяхме категорични в отстояването на предложенията за сигурност, които просто нямат шанс за успех за Съединените щати", каза тя пред репортери след продължилата осем часа. "Няма да позволим на никого да затвори политиката на отворени врати на НАТО, която винаги е била основна за съюза."

Разговорите, заедно с паралелните дискусии с европейски официални лица, насрочени за сряда и четвъртък, представляват решаващ тест за опита на администрацията на Байдън да докаже, че сътрудничеството между световните демокрации може да надделее над авторитаризма и погазването на международните норми, коментира "Вашингтон пост".

Дали преговорите ще успеят да предотвратят по-нататъшен конфликт в Украйна, вероятно ще зависи от готовността на руския президент Владимир Путин да приеме алтернативни отстъпки в областта на сигурността от Запада в замяна на исканите от него гаранции за спиране на разрастването на НАТО на изток, коментира вестникът.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, който говори отделно пред репортери след разговорите в понеделник, отрече Москва да планира нападение срещу Украйна и заяви, че не е постигнат напредък по основното искане на Кремъл: Украйна и други източноевропейски държави да не бъдат допуснати в НАТО.

Но той даде знак за оптимизъм по отношение на бъдещите дискусии, което може би е отражение на руското задоволство от факта, че дългогодишното желание на Москва да ограничи позициите на НАТО е придобило съществена, макар и спорна, роля в глобалните преговори.

"Омръзна ни от неангажиращи разговори, половинчати обещания, неправилно тълкуване на това, което се е случило при различни форми на преговори при закрити врати", каза Рябков за дейностите на НАТО в Източна Европа и потенциалното включване на Украйна или Грузия в алианса. "Нуждаем се от железни, правно обвързващи гаранции. Не уверения, не предпазни мерки, а гаранции. Но не смятам ситуацията за безнадеждна", продължи той. "Смятам, че ползата от преговорите в Женева е най-вече в това, че за първи път успяхме да говорим по въпроси, които и преди съществуваха, но сякаш зад кулисите."

Американските дипломати ще обсъдят отново Украйна с руските си колеги на специално заседание на Съвета НАТО-Русия в Брюксел в сряда и на сесия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа във Виена в четвъртък.

Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман заяви, че все още не знае дали Русия е готова да деескалира ситуацията с Украйна след масираното струпване на руски войски близо до украинската граница и опасенията от евентуална инвазия.

Тя заяви пред репортери след разговорите си с Рябков, че сесията е била "откровена и пряма", но че е твърде рано да се каже дали Кремъл има сериозни намерения за дипломация.

"Не мисля, че знаем отговора на този въпрос", каза Шърман на въпрос дали САЩ са получили индикация, че Русия е готова да деескалира ситуацията по украинската граница. "Ще видим дали в действителност Русия разбира, че най-добрият начин да се води дипломация е те да намалят това напрежение и да деескалират ситуацията."

Шърман също така заяви, че САЩ "със сигурност са призовали Русия" да деескалира напрежението, като добави:

"Но ще видим."

Тя заяви, че САЩ не са определяли конкретни срокове за каквото и да било.