"Умните" телевизори с Android - т.е. повечето на пазара - скоро ще имат функцията да разпознават потребителите по гласа им.

Това разкриват от сайта 9to5google, където са открили в кода на новата версия на Google Search поддръжка на технологията Voice Match.

Гласовите команди отдавна са внедрени в смарт-телевизорите, като ползват все по-добрия виртуален помощник Google Assistant. Но телевизионната версия Android TV изостава от смартфоните и таблетите по отношение на разпознаването на различните гласове.

Тази функция позволява устройството да разпознава дали му говори един или друг член на семейството. Това ще позволява по-добър родителски контрол върху децата и съдържанието, до което имат достъп, както и настройване на предпочитания спрямо конкретния потребител.

Google Assistant за жалост още не поддържа български език. При последния ъпдейт в края на миналата година обаче бяха добавени 17 нови езика, така че Google видно държи на обещанието си да обновява приложението. Assistant остава гласовият асистент с най-висока точно и най-голяма популярност, надминавайки както Apple-ския Siri, така и Alexa на Amazon.