Добрата за летовниците новина, че това лято чадърите и шезлонгите по плажа ще са на половин цена, бе набързо помрачена от "предприемчиви" концесионери и собственици на заведения, което предизвика днес гневна реакция от ресорното министерство.

Още преди сезонът да е стартирал активно, в Слънчев бряг жена плати 64 лева за плажни принадлежности, като впоследствие обяснението на стопаните на ивицата (известна с хотела на прибоя) бе, че са объркали папката с миналогодишните цени.

Вчера пък стана ясно, че плажуващи са платили 8 лева на северния плаж в Бургас, където това лято бе официално обявено, че плажните принадлежности ще са безплатни. Впоследствие се оказа, че "таксата" била за кафе, не за чадър, като пък кафето в заведението струва 2 лева, а на пясъка, както стана ясно - 8 лева.

"Недопустимо е да се обвързва ползването на чадъри и шезлонги с други услуги на морския плаж", обявиха днес от Министерството на туризма.

И също припомниха, че за морски плаж "Бургас-север" концесионерът е заявил, че за летен сезон 2020 чадъри и шезлонги ще се предоставят на посетителите безплатно, "което и трябва да изпълнява".

Оттам напомнят, че трябва да се прави ясно разграничение между плажни принадлежности и допълнителна търговска площ, тъй като плажните принадлежности се използват от посетителите, а допълнителната търговска площ към заведенията - от концесионерите за обслужване на търговските обекти. 

"Какви пособия за допълнителна търговска площ за консумация ще се използват, е по преценка и възможност на концесионерите и наемателите. За да има яснота относно това кои са зоните за плажуване с плажни принадлежности и кои са зоните за ползване за консумация към заведенията, те следва да са ясно обозначени от концесионерите и наемателите по подходящ начин, например с табели и надписи, за да могат потребителите да са наясно относно ползването на двата типа зони и да направят своя информиран избор", заявяват още от МТ.

Записаните в закона глоби са 50 000 лева за стопаните, ако не предложат с поне 50 на сто по-ниски цени на шезлонгите и чадърите. 

При повторно извършване на същото нарушение наказанието е имуществена санкция в размер на 100 000 лв. За такова ще се счита нарушение, което е извършено в рамките на четири месеца от установяването на първото - т. е. на практика до края на летния сезон.

В конкретния случай с "Бургас-север" ще бъдат дадени указания на концесионера незабавно да обозначи ясно допълнителната търговска площ за консумация към заведенията и безплатните плажни принадлежности. Отделно ще бъде извършена проверка спазени ли са допустимите по закон площи, заявяват от ведомството на Николина Ангелкова.

Към момента не е известно МТ да е санкционирало, "смъмрило" или друго концесионера на плажа в Слънчев бряг.