50 000 лева глоба грозят стопаните на плажовете това лято, ако не предложат с поне 50 на сто по-ниски цени на шезлонгите и чадърите. 

При повторно извършване на същото нарушение – наказанието е имуществена санкция в размер на 100 000 лв. За такова ще се счита нарушение, което е извършено в рамките на четири месеца от установяването на първото - т. е. на практика до края на летния сезон.

Концесионери и наематели имат срок до утре, 25 май, да подадат в Министерство на туризма информация за новите цени.

Както е известно, мярката за по-ниски цени на шезлонги и чадъри бе въведена като актикризисна - за да се привлекат туристи към родното Черноморие. Срещу по-ниските цени на сянката, стопаните на плажовете ще платят и по-ниска такса за лято 2020. До края на месеца министърът на туризма Николина Ангелкова трябва да уведоми концесионерите и наемателите с колко ще падне тя, съобразено с размера на намаляване на цената на плажните принадлежности.

Самата цена на сянката пък ще се определя на база максимално установените цени с подписването на договорите за стопанисването на плажовете. Или ако според договора максималната цена за чадър е 8 лева, това лято трябва да е 4 лева или по-малко. Изискването за определяне на максимална цена със сключването на новите договори обаче е сравнително ново и в сила все още са стари договори, в които го няма. В тези случаи ще се взимат за база максималните цени от сезон 2019 г.

Концесионерите и наемателите ще трябва да заплатят концесионното си възнаграждение за тази година до 30 ноември, а за тези които вече са направили това в пълен размер, сумите ще бъдат прихванати от таксата за  2021 г.

Концесионерите обаче все така имат задължение да влагат средства в стопанисването на плажовете, като за това няма намаляване в размера им.  

От ведомството на Николина Ангелкова припомнят със съобщение до стопаните на плажовете, че "ползването на чадър и/или шезлонг не може да се обвързва със задължително ползване на други услуги на обекта на концесия/наем". Това напомняне е като превенция за нарушения - да не изискват концесионери и наематели от туристите да ползват заведенията, развлекателните обекти и пр., за да си "избият" цената за намалената сянка.