"Имаме силно парламентарно мнозинство на основата на коалиционно споразумение, изпълняваме коалиционна програма. Все още имаме много задачи. Ситуацията в момента не предполага политическа криза."

Така председателят на парламентарната група на ГЕРБ коментира поредния раздор в отношенията между голямата управляваща партия и малкия й партньор Обединени патриоти, разклатени за пореден път. Повод стана отхвърлянето от ГЕРБ вчера на предложенията на "патриотите" за създаване на доброволчески отряди към МВР. Въпреки първоначално заявената подкрепа. Това пък стана след сериозен отпор на ДПС срещу така предложените текстове, което даде повод на ОП за пореден път да обвини партньора си в съглашателство с Движението. Оттам дори заявиха, че от ГЕРБ са денонсирали коалиционното управленско споразумение.

Днес Дариткова направи "емоционален" прочит на отношенията ГЕРБ-ОП. В предаването "Лице в лице" по бТВ тя заяви:

"Имаме изключително динамични и емоционални отношения с тях. Произтича от харакрета им, доста са експанзивни."

След което припомни, че освен ДПС, срещу доброволческите отряди са били и останалите парламентарни групи. На въпрос защо ГЕРБ е подкрепила текстовете, а се отметна в зала при окончателното им гледане, Дариткова направи опита да обясни:

"Търсихме някакво решение, което да не създаде риск от самоуправство. И от МВР заявиха, че виждат мястото на доброволчеството при пожари и бедствия и аварии. Отговорността тук беше наша, защото нашият глас беше решаващ - да се търси вариант да се продължат разговорите, да има консенсус."

Тя коментира и обявената от лидера на БСП Корнелия Нинова общонационална подписка за свалянето на ГЕРБ и ОП от власт. Левицата се отказа от идеята си за внасяне на нов вот на недоверие на тема "Корупция" и я замени с обикаляне из страната за народен вот срещу властта - защото математиката показвала, че вотът не може да мине в пленарна зала (факт, досегашните се проваляха, с любезното съдействие на опозиционната на думи "Воля", б.р.).

"Не разбирам защо г-жа Нинова бяга от парламента - търсят опит за сваляне на правителството чрез подривни дейности и партизанска война. Да използва вот на недоверие. Не разбирам защо трябва да обикаля с някави подписи по села и паланки", заяви по повода Дариткова.

По думите й Нинова не търсела "никакъв диалог с останалите опозиционни партии". Те сами заявявали, че не се търси тяхното мнение, когато се върви към вот на недоверие. (Подобен случай имаше с ДПС, б.р.). "Няма такава обстановка в момента - за сваляне на правителството", заяви в заключение шефката на групата на ГЕРБ.