ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще дискутират отношенията си на коалиционен съвет през следващата седмица, съобщи съпредседателят на малкия партньор в управлението и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Те се обтегнаха вчера, след като ГЕРБ отхвърлиха предложения на "патриотите" в Закона за МВР за създаване на доброволчески отряди към полицията. Текстовете първоначално бяха подкрепени от депутати от ГЕРБ в парламентарната комисия по вътрешни работи. Но не минаха в пленарната зала.

"Обединени патриоти" заподозряха, че партията на Бойко Борисов е в съглашателство с ДПС, откъдето дойде отпор за доброволческите отряди. От движението пък се похвалиха с победа за това, че спорните идеи на "националистите", както наричат "Обединени патриоти", не са били приети. За движението доброволческите отряди са "стари тоталитарни практики".

В резулат на гласуването вчера хората на Симеонов и вицепремиера Красимир Каракачанов призоваха от ГЕРБ да си кажат, ако смятат да управляват с ДПС.

„Всички противоречия могат да се решават по два начина – с война или с диалог. Смятам, че трябва да изберем второто”, обяви Симеонов днес пред тв "Европа". - „Коалицията е съставена от различни политически сили – нормално е да има противоречия в различни моменти или по определени текстове на законопроекти в залата.”

От думите му стана ясно, че въпросът за доброволците ще бъде поставен на коалиционния съвет, тъй като създаването на такива отряди е било заложено в общата управленска програма на ГЕРБ и "патриотите".

На въпроса задават ли се предсрочни избори, лидерът на НФСБ припомни, че според Конституцията при евентуална правителствена криза и оставка на кабинета се отива на втори вариант – предлага се на най-голямата политическа сила управлението, после на втората, след това на третата да състави кабинет. И чак тогава се върви към служебно правителство и предсрочни избори.

„Нека не прескачаме етапите”, призова Симеонов.