И парламентът започна завръщане към "нормалното" си състояние, след като днес "Обединени патриоти" се разгневиха на ГЕРБ и пак ги обвиниха в тайно съглашателство с ДПС. Малкият коалиционен партньор в управлението заяви, че най-голямата партия е "денонсирала коалиционното споразумение". Поводът: отхвърлените предложения на патриотите за т.нар. доброволчески отряди, подкрепени първоначално от ГЕРБ.

Срещу тези изменения в Закона за МВР обаче са от ДПС. И това, че днес от Движението дадоха отпор на приемането на текстовете, а ГЕРБ го възприе, стана повод за поредния раздор между управляващите формации. От ДПС обаче изтъкват, че не само те, но и депутатите от БСП и "Воля" също са против.

Според текстовете най-общо към МВР трябваше да се създадат доброволчески формирования, на които дори в началото бе дадено правото включително да извършват арести, докато дойде полиция (последното отпадна). Предложенията бяха подкрепени в комисии, а от ГЕРБ дори имаха редакции по тях.

Заради тези предложения обаче днес от ДПС поискаха 30-минутна почивка - преди гласуването.

"От името на ДПС искам половин час почивка, за да може да направите така, че събирайки председателите на парламентарните групи, да им обясните, че на вас не са ви необходими онези сили, които ще ви дърпат за крака нанадолу'', заяви депутатът Рамадан Аталай.

Като преди това от Движението определиха въпросните отряди като "шпицкоманди".

След съвещателната почивка текстът бе отхвърлен с 26 гласа "за", 28 "против" и 64-ма "въздържал се" (ГЕРБ). Което разгневи "патриотите" и те напуснаха заседанието. За да излеят недоволството си пред медиите (все още наблюдаващи работата на парламента в изолирана стая).

"С отхвърлянето на предложението ни за доброволните формирования ГЕРБ едностранно денонсираха коалиционното споразумение", заяви съпредседателят на групата на ОП и зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов.

И отбеляза, че позицията на народните представители от ГЕРБ в залата се е променила коренно спрямо първоначалната подкрепа, защото от партията са се повлияли от "провокация на ДПС". По думите му темата е била обсъждана повече от месец с големия коалиционен партньор.

"Има ли промяна в предпочитания от тях партньор за управление? ГЕРБ занапред ще изпълняват коалиционното си споразумение с нас или ще управляват по програмата, или ще продължат да вършат услуги на ДПС?", попита Веселинов.

И допълни:

"Ако ДПС е предпочитан партньор, от "Обединени патриоти" предлагат ГЕРБ да си официализират връзката с Движението и ОП ще напуснат властта. "Патриотите" вече се чувстват свободни да не гарантират подкрепа на ГЕРБ. Няма да търсят за разговор с партията на Бойко Борисов."

След което Веселинов заплаши, че ако от ГЕРБ "не се поправят" относно този закон, "очевидно нашите пътища се разделят".

Както обичайно обаче, оказа се, че слуховете за смъртта на управленската коалиция са силно преувеличени. Доказа го съпредседателят на ОП и лидер на НФСБ Валери Симеонов, който макар също гневно да коментира днешното гласуване, също така заяви:

"Ако търсите новината, че с коалицията е приключено - нямате я още."

След гласуването брифинг дадоха и от ДПС. Ахмед Ахмедов определи отхвърлянето на текстовете на "патриотите" като "още една победа на българския парламентаризъм". И допълни, че практиката с доброволческите отряди е практика от тоталитарните времена.