Групата на ГЕРБ в Народното събрание ще подкрепи предложението на БСП да се създаде парламентарна анкетна комисия. Тя обаче трябва да разкрива не само връзките на обвиняемия бизнесмен Васил Божков с действащи политици.

Но трябвало да е и за това кой "създаде Валентин Златев, Баневи, Бобокови, Божков, всичките кредитни милионери, подплатени от кадрите на ДС, защото те бяха в основата на този криминален преход", обяви депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов в отговор на отправеното малко по-рано искането на БСП. От левицата настояват за анкетна комисия, но посветена само на твърденията на Васил Божков за корупция в правителството на Бойко Борисов. 

Според Тома Биков БСП прави опит да съдейства на Божков и по думите му ГЕРБ няма да позволи в тази анкетна комисия да се решава кой е виновен и кой е невинен, защото това било работа на прокуратурата и съда. 

"Първите, които се притекоха на помощ на Васил Божков и му съдействаха, са БСП“, обяви Биков и уточни: "ГЕРБ е на страната на държавата. БСП избра да бъде на страната на Божков. За нас този избор никога не е стоял и продължава да не стои".

От управляваща партията обаче смятат, че с подобна комисия "ще се осветлят" много сделки на прехода.

"БСП да каже защо например през 2008 г. и 2013 г. са били опрощавани огромни загуби на групата на "Лукойл", което е довело до неплащане на данъци за периоди от години напред", каза Красимир Ципов.

От ГЕРБ съобщиха за среща между Божков, Нинова и Златев. Те научили за нея от медиите, но според тях била символ на паралелна държава. 

Според него в желанието си да спечели за втори път лидерското място в БСП Корнелия Нинова въвлича цялата партия в много сложна ситуация, за която цялата партия ще плати политическата цена. 

"Българските граждани добре виждат и разбират кой действително се противопоставя на нерегламентираните отношения между сенчести и полукриминални бизнеси и политически амбиции. През годините БСП често е ставала съучастник на подобни практики, които граничат с организираната престъпност. От първите години на прехода, през входноизходната икономика, която доведе до фалит до голяма част от предприятията", коментира още Тома Биков.

Тезата му бе развита и от неговия колега Маноил Манев. 

"Ясно е кой създаде милионерите. Години наред не спираме да показваме ясната връзка. Корнелия Нинова изпразни касата на партията си, тя е куха, празна и пред фалит", заяви Манев.