Васил Божков смята да влезе в политиката и да свали от власт Бойко Борисов. 

Това заявява 63-годишният бизнесмен в изгнание, който е с 18 подвигнати обвинения, в телефонно интервю за Блумбърг, публикувано днес.

"Смятам да вляза в политиката", е цитиран да казва Божков по телефона от Дубай. - „Нуждаем се от нов политически проект. Властта трябва да бъде конфискувана от Борисов."

Божков е казал, че се страхува от арест, ако се опита да се върне в България, но в крайна сметка иска да се върне.

"Мога да продължа така няколкостотин години", е цитиран да казва той. „Но не ми харесва. Трябва да се върна у дома. "

Шансът за успех не изглежда голям за човек, който е мишена на властите в най-бедната и най-корумпираната държава в Европейския съюз, коментира Блумбърг. И все пак войнственото му говорене идва в неудобно време за лидер [Бойко Борисов б.р.], който се бори с последствията на коронавируса и чийто трети мандат е опетнен от скандали с корупция и разследвания срещу министри и партийни функционери, отбелязва агенцията.

Блумбърг припомня, че Божков е класиран сред най-богатите хора в Източна Европа и от януари в самоналожено изгнание в Дубай, където чака решение за екстрадиция, след като България му повдигна 18 обвинения, включително за опит за подкуп и четири поръчсови убийства.

Божков отрича да е извършвал престъпления и обвинява правителството на премиера Борисов в изнудване. Той казва, че правителството е действало спрямо него незаконно и настоява, че от 2017 г. е билизнудван да плати над 60 милиона лева в брой пряко на Борисов и на финансовия му министър Владислав Горанов, за да запази бизнеса си.

Агенцията посочва, че България очаква икономиката ѝ да се свие със 7,2 на сто тази година под въздействието на коронавируса. Тя отбелязва, че по време не епидемията Борисов е добавил 10 процентни пункта към рейтинга си и че е изправен пред избори догодина.

"Борисов неведнъж е питан за връзките си с бизнесмена, с когото се е срещал многократно. Божков обвинява премиера, че е печелил от него, което Борисов категорично отрече", пише Блумбърг.

Тя припомня и че вследствие на наказателното преследване срещу него Божков е загубил и колекцията си от антики, оценявана на стотици милиони долари и бизнеса си и че в списъка на обвиненията срещу него са неплатени данъци за 700 милиона лева, изнасилвания, незаконно притежаание на антики.

Публикацията се позовава и на публикувана от "Уикилийкс" грама на американското посолство в София, където Васил Крумов Божков е описан като "най-известният гангстер в България", известен с прозвището Черепа и чието богатство тогава се е оценявало на $1,5 млрд.