Със свое дълго определение председателят на Апелативния спецсъд съдия Георги Ушев остави в ареста и четиримата "основни" обвиняеми в т. нар. организирана престъпна група за боклука. Това са бизнесменът Атанас Бобоков, доскорошният зам.-министър на екологията Красимир Живков, ексшефът на РИОСВ-Плевен Габриел Савов и Николай Миховски, който се е водел на хартия шеф на фирма, която стопанисвала площадка за третиране на отпадъци в Плевен (общо по делото обвиняеми са 10 души, б.р.).

От свидетелските показания стана ясно, че на площадка в бившия завод "Мир"-Плевен не само, че нямало  условия за законосъобразно третиране на отпадъците, но дори нямало ток. Когато обаче шефът на местната РИОСВ Савов ги предупреждавал, че ще идва проверка, те докарвали един агрегат и две машини да симулират дейност по преработка.

Под домашен арест бе освободен само Айгюн Еминов, който има отношение към площадка в Лом, където първо бил складиран опасният отпадък от "Монбат ресайклинг" - дружеството на Бобокови.

Що се отнася до Красимир Живков, в Ботевград бизнесът с рециклиране се движел от някой си Васил Коцев с любопитния прякор "синът на Красимир Живков". Той бил контрагент и работел с Бобокови, но всички знаели, че е само проформа шеф на фирмата, а нещата реално ръководи зам.-министърът, прие съдия Ушев.

Той изтъкна, че и за петимата, които днес бяха на подсъдимата скамейка, няма опасност да се укрият. 

Не така обаче стои въпросът с тежестта на деянията им, за които прие, че има обосновано предположние, че са извършили дори на тази ранна фаза от процеса, и съответно - за опасността от ново престъпление.

"Тежестта на обвинението и спецификите на разследванат деятелност формират риск от бъдещо противоправно поведение - заключи той. - Чието предотвратяване налага задържане под стража."

По-рано Атанас Бобоков в кулоарите на Апелативния специализиран наказателен съд каза за себе си:

"Аз съм индустриалец! Аз имам заводи! Аз имам 1500 човека, които храня! Средната заплата в нашите фирми е 1700 лева чисто! Във всичките ни фирми“, заяви Атанас Бобоков, който бе оставен на първа инстанция в ареста като част от предполагаема орагнизирана престъпна гурпа.

Още при старта на процеса Илиан Василев - един от адвокатите на Бобоков, предизвика неочакван обрат на делото за мярката му за неотклонение, като настоя довереникът му лично да присъства в съда. Същото направиха и други четирима арестувани по обвинение, че са организирана престъпна група, третирала незаконно опасни отпадъци.

Василев каза, че нито една друга мярка в Апелативния спецсъд тази седмица и нито едно друго дело по същество не се гледа "дистанционно" - по видеовръзка.

Той протестира пред съдебния състав, че "решавал тяхната съдба по телевизията", и попита как събраните в една зала журналисти не са заплаха за разрастване на епидемията, а евентуално клиентът му - е.

Всъщност днес Бобоков, бившият зам.-министър Красимир Живков, ексшефът на РИОСВ-Плевен Габриел Савов и бизнесменът Николай Миховски "гледат" заседанието по видео от ареста на "Г.М.Димитров", а друг от обвиняемите - Айгюн Еминов, от ареста на "М-р Векилски" (последните двама - Миховски и Еминов са били номинални собственици на фирмата, която според обвинението е депонирала опасни отпадъци на площадка в Плевен, б.р.).

На заседанието стана ясно още, че прокуратурата днес е добавила 3 тома доказателства - това са разпити на свидетели. Те имали отношение към дейността на зам.-министъра Живков. Клуб Z припомня, че вчера бе разпространен разпит на основния свидетел (и обвиняем) Васил Богданов - че две експертки са напуснали МОСВ под натиск от Живков.

Затова Илиан Василев настоя пред съда:

"Поне, когато четете вашето решение, да го гледате (Бобоков) в очите! Поне застанете на негово ниво и го гледайте в очите!"

Той за пореден път изтъкна, че клиентът му отворил 1500 работни места.

Макар че съдебният състав с председател шефа на Апелативния спецсъд Георги Ушев отчете, че досега който е подал молба, винаги е присъствал на живо (такъв беше случаят с жената на Васил Божков - Елена Динева, б.р.), той обяви, че няма как на обвиняемите да им се откаже правото да се запознаят с новите докзателства и да се консултират с адвокатите си.

И затова нареди - всички да бъдат докарани от двата ареста, в които са.

Това отложи решението по делото за късно вечерта.

В нощта на 31 май срещу 1 юни първоинстанционният спецсъд остави 5-имата в ареста, като интересно е, че за Еминов дори прокуратурата не искаше тази най-тежка мярка.