Министърът на земеделието и храните Десислава Танева даде извънреден брифинг, на който опита да обясни какво точно е имала предвид в публикуваното от сайта Бивол сутринта видео, в което ясно казва, че страната трябва да се придържа към хипотезата, че измами в нейния ресор няма, за да не спре Брюксел европейските средства за България. 

Малко по-рано такова обяснение дойде и от министерството на земеделието, което в нарочна декларация обясни, че думите на Танева са извадени от контекста и че всъщност властта не крие нищо от Брюксел. Въпреки това сега очевидно министърката е решила, че има нужда от допълнителни разяснения и проведе половинчасов брифинг. 

"Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!"

Този франгмент от изтеклия запис се опита да опровергае Танева. От него е ясно, че става дума за европари и за евентуалното им спиране директно от Еврокомисията. Записът е направен по време на конферентен разговор със земеделски производители. Един от тях - Георги Василев, казва на Танева, че пиперопроизводителите са получили повече пари по програма "Обвързана подкрепа". Той иска да знае защо, а истината е, че причината е проста - твърде много измамници декларират огромни площи, които реално не засаждат с цел да приберат парите. Министерството извършило проверки и като взело от измамниците, дало на другите. От думите й по-горе излиза обаче, че министерството не споделя тези детайли пред Брюксел.

Отговорът днес следобяд беше следният: 

"Репликата ми е в отговор на една браншова организация - и тя е следната: ако даден бранш, който е от чувствителните и постоянно говори, че дадено производство е пълно с измами, той нямакак да получи обществена подкрепа за хората и да получи подкрепа, че пари на данъкоплатците се дават за измами. При положение, че самите производители говорят, че се дават само за измами."

Тоест - не крием от Брюксел нищо, просто не афишираме измамите. Даже напротив - работим много срещу тях, обясни Танева, като с изключителен патос разказа как "няма друг мандат, освен сегашния, в министерстовто, през който нивото на проверки да е толкова завишено, колкото е сега".

"Ние доброволно сме взели решение да правим повече проверки, за да защитим европейския и националния бюджет. Но ако само се говори, че всичко е измама, няма как да получим подкрепа и само това исках да кажа", обясни Танева. 

Самото публикуване на видеото пък тя отдаде на политически битки покрай предстоящите избори, макар да не назова кой конкретно би се възползвал от нейното злепоставяне. 

Заедно с нея на брифинга участие взе и шефът на Държавния фонд "Земеделие", който разплаща парите. Според него тема "крием нещо от Брюксел" няма как да съществува, защото всяка година фонда изпраща обобщени доклади към Еврокомисията. 

"Получили сме всички заверки за своите сметки за миналата година. Тема с опити за укриване на информация не съществува от такова естество", заяви Васил Грудев.

В същото време, докато слушахме, че всичко се прави, за да се защити бранша от общественото мнение, разбрахме и че за последните няколко месеца са направени проверки на 200 картофопроизводителите, от които 40% се оказали измамни - тоест декларирали са, че садят картофи, а картофи по нивите нямало.

Все пак - обясни Танева - това не бива да е клеймо за бранша, много от предприемачите били честни и програмите работели.