Няколко часа след като сайтът Бивол публикува скандален видеозапис, на който министърът на земеделието Десислава Танева на практика казва, че измамите с евросредства по програма "Обвързана помощ" трябва да се скрият, за да не ни спре ЕС парите, дойде и официална реакция на министерството. Според нея - записът е изваден от контекст, а Танева не е направила никакво нарушение. 

"Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!", се чува да казва Танева в записа. 

Става дума за изплатени суми на земеделски производители, които обаче са повече от очакваното, а според Георги Василев от сдружението "Български пипер", който е участвал в разговора, парите идват от измами с европейските средства за допълнителни площи, които са допълнително преразпределени. Накратко - декларират се огромни площи, които не се засяват, парите се усвояват. Министерсттвото открива някои такива измани, но не казва на Брюксел, а парите от глобите преразпределя. 

Според днешните обяснения на министерството обаче констекстът е различен - Танева имала предвид, че именно заради получените сигнали за злоупотреби при декларирането на площи контролът е бил допълнтиелно затегнат. 

"В публикувания запис министър Танева посочва именно тези резултати от проверките, довели до намаление на субсидии на земеделски стопани, които заявяват, че гледат определени култури, а при проверка на място не се откриват културите. Министър Танева многократно е заявявала, че ако тези проверки не бяха направени от институциите, при евентуален одит от Европейската комисия ще поставят въпроса за подпомагането", обясняват от ведомството.

Самите резултати пък регулярно се пращали директно на Европейската комисия.

"За да не уронваме престижа на добросъвестните български производители не сме считали, че е необходимо да се "хвалим" с резултатите от тези проверки. Те целят да защитят правилното разходване на европейски и национални средства", посочват още от ведомството.

Посочват се и конкретни резултати - най-големи разминавания били открити в Хасково, Пловдив, Плевен и Благоевград. Става дума хиляди декари несъответстващи на декларираните преди това пред министерството. 

Накратко - записът е истински, но бил изваден от контекста. Министър Танева не лъже Брюксел, за да не ни спрат парите, а просто не иска да уронва престижа на добросъвестните. Проверки се правят и ще се правят - се казва в заключение.