Министърката на земеделието Десислава Танева да си подаде оставката заради думите й, изказани в заседание на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, призоваха от "Демократична България" (ДБ).

"Корупционното "усвояване" на еврофондове се е превърнало в емблема на управлението на ГЕРБ. "Да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред" е фраза, достойна за мото на управляващите", посочват в декларация от ДБ.

Оттам припомнят изкването на министър Танева в запис, разпространен от сайта "Биволъ". И добавят: Думите на министъра изискват нищо по-малко от оставка: 

"Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат – значи не трябва да получавате тази помощ!"

Според формацията министър Танева арогантно предупреждава хората от сектора да си мълчат за проблемите в програмата "Обвързана подкрепа", за да не спрат европейските пари.

"Злоупотребите с еврофондове съдействат за обогатяването на единици, близки до властта, унищожават конкуренцията в цели отрасли и водят до бедност, социално неравенство и образуване на монополи", добавят от ДБ.

"Демократична България" настоява за оставката на министър Танева. След тази откровена защита на измамите с европейски средства тя не може да остане министър нито минута повече - заявяват в заключение.

Междувременно от земеделското министерство излязоха с позиция - че думите на министърката са извадени от контекста.