Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Г-жа Захариева си е спомнила, че на нейната иначе гламурна външнополитическа визия има една доста непрегледна кръпка - тя отговаря и за съдебната реформа. И се е хвърлила да брани честта на кабинета. А заедно с него - на цялото смрадливо задкулисие, което последният обслужва.

Права е вицепремиерката, няма промяна в позицията на ЕК. А позицията на ЕК е, въпреки цялата политиканска безпринципност на Юнкер, че мониторингът няма да отпадне, докато това не бъде подкрепено от Съвета на ЕС. И понеже в Съвета има държави, в които вътрешно-политическата цена да се нарече черното в България - бяло е твърде висока, там такова решение не минава. Съответно, мониторингът си стои. Предаден от всички, осакатен, висящ в пълна безтегловност, но стои като историческо напомняне, че присъединяването към ЕС не стана, за да може едни да цоцат фондове, а други да се кипрят в Брюксел. Стана, за да се изпълни надеждата за правда и законност на поколения българи, които разбират това под името “европейски гражданин”.

И сега, щом г-жа Захариева така и така за кратко си е спомнила за малко не комфортния придатък към своето портфолио, се питам дали си дава сметка за цената, която плащаме за “великото постижение” мониторингът да бъде смачкан, без да бъдат направени реформите. Дали понякога осъзнава, че понятието “съдебна реформа” напълно изчезна от политическия език и практика, а остана само на на нейната иначе така грижовно поддържана кариерна визия, малко грозно, малко изобличаващо? Дали си отговаря на въпроса какво стана със съвета за съдебна реформа, който трябваше да бъде създаден, или пък със реформата на прокуратурата и въвеждането на механизми за демократична отчетност от главния прокурор? Как ли се чувства да вижда, че законодателните изменения от 2016 г. (които й правят чест) сега с циничното съдействие на наследника й ежедневно се изпразват от съдържание и се отменят? Какво ли си мисли при всяка следваща брутална акция на бухалката Гешев, на непреходния велик инквизитор Цацаров, на шпиц командата във ВСС, винаги в пълен синхрон с медиите на Пеевски - включително по отношение на хора, за които тя прекрасно знае, че са тормозени само, защото не пеят в хора на Сараите?

Дали г-жа Захариева разбира, че смачкването на Мониторинга на ЕК, но запазването и дори засилването на Мониторинга на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, ведно със становищата на Венецианската комисия и решенията на Европейския съд, съвсем не значи, че сме стигнали стандарта на върховенство на закона, дължим на гражданите на Европейския съюз. А значи, че с помощта на един болен от ишиас стар циник (и подобните нему) сме се отказали от специално създадения инструмент, който трябваше да ни помогне (!) да стигнем този стандарт за законност, който се бяхме “изхитрили” да не постигнем в преговорния период (с помощта на една друга елегантна дама). И сега, неудържимо се свличаме към реалността, че все по-трудно можем да покрием дори Копенхагенските критерии (които са предпоставка за започване на преговори за членство с ЕС). И то, се свличаме не в докладите и абракадабрите на някакви далечни организации, а в собственото си ежедневие, в което хора с каскети ежедневно налагат сопаджийското си понятие за власт и ред и стават все повече и все по-нагли...

Какво ли е чувството да бъде най-цветното и прилично изглеждащо безропотно петно на фасадата, зад която се крие цялата тази лъжа и гадост…

Ще кажете, ама много сложно, много дълго, кой ги разбира тези сложнотии, кой се интересува от тези въпроси. А аз ще ви кажа - само си пуснете телевизора и гледайте. И се запитайте сами себе си, това ли е нашата Европейска България, това ли заслужава ТЯ?

Препубликуваме текста от профила на автора във Фейсбук:

Бел. ред.: Говорителка на Европейската комисия каза днес пред Клуб Z, мониторингът над България "остава само технически". Тя заяви това в отговор на наше запитване във връзка с твърдения на български медии и на политици, че мониторингът продължава. 

Ключови думи

Коментари

 's picture

Бобо

Идеологическия клуб Чайка

Русоробите тотално овладяха България , наглоста и дебелоочието им вече надминават всички граници...

Сладурчо, сам ли го измисли

Сладурчо, сам ли го измисли това писание или ти помогнаха?

Повече от прилична статия.

Повече от прилична статия. Само това с телевизора отдавна не върши работа, защото средствата за масово осведомяване упорито "забравят" да съобщят/припомнят за наказателната процедура срещу Б-я, съществуваща от години заради заповедното производство, което представляваше открито противопоставяне на ПЕС, въпреки поетите при приемането ни задължения - да спазваме общностните закони и да променим държавните така, че да са в синхрон с правото. Пълно мълчание съпътстваше отмяната на мракобесния вариант, както и приемането на козметиката - да проверявали съдиите не само по външен вид, но и за съответствие с фактите, преди да приемат щенията на монополисти, "банкери" и всЕк"ви други , участващи в тричането на пари от нормалните хора. Колкото гледаха външния вид, толкова и ще проверяват, т. е. продължаваме си по същия начин. Кой ще ги задължи? Монополистите? Юнкер се оттърва, твърдейки нещо, което няма как да стане, защото отлично знаеше, че ЕП няма да се съгласи на отмяна. А без неговата санкция твърденията му няма как да се осъществят. Точно е характеризиран механизмът - инструмент за помощ да влезем в крак с реалностите. МУдрецът Бобо /предният коментатор/, обаче, кротко преживя тема от началото на 20. век, защото е писател, но не и читател. Иначе щеше да знае, че колкото повече настоява точно с тази тема, толкова по-големи скандали "изплуват" като от запушена канализация. А и не са по темата за ЕС, а за манталитета на създателите и поддръжниците на българския модел ? съдебна система. И една препоръка - публикувайте последния доклад на ЕК, за да не остане съмнение, че на територията ѝ трябват санкции = принуда, а не помощ. Или пък ние ще продължим да си изнасяме проблемите към съдебните системи в територии със запазена държавност в ЕС. Защото сме европейските граждани, заради които такова чудо като съдебната ни система е успяло да се "намъкне" в съюза.
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Бокикев, малко доноси пишете

Трябва още. Защото не ви се отваря европейския парашут нещо. Една само Рада Дълбоката не може да свърши цялата работа. Всочки боклуци - на барикадата!
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Браво, г-н Христо Иванов!

Напасано гневно-възмутително заради нищожността на поведението на Захариева, справедливо, истинно! Захариева не се излага за първи път! Но иска да е министър и приема срамен и подъл начин на живот, норма в екипа на Борисов! Както е казал философът, слабите и подлите личности не могат да бъдат други.

Калин

Всичко върви на зле, ще се оправят нещата само ако Бойкикев започне да управлява. Лошото е, че това няма как да стане ! Всъщност, така и никой не разбра какво работи този човек, освен да развява някакви байраци.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.