В момент, когато много европейски страни вдигат ограничителните мерки срещу новия коронавирус, Швеция, която се отличава с по-мек подход към епидемията, възнамерява да запази рестрикциите си още дълго време, пише Франс прес.

"Борбата срещу COVID-19 е маратон. Избрахме тези мерки, тъй като твърдо вярваме, че те са ефективни в дългосрочен план", подчерта на пресконференция миналата седмица премиерът Стефан Льовен.

Докато повечето европейци се връщат постепенно на работните си места, северното кралство продължава да препоръчва дистанционната работа. И съветва гражданите си да имат предвид, че сегашните мерки ще са дългосрочни.

Забраната за посещаване на старческите домове, където бяха регистрирани повече от половината от смъртните случаи от COVID-19 в Швеция, вероятно ще остане в сила още няколко месеца, предупреди правителството.

Скандинавската държава, където училищата, кафенетата, баровете и ресторантите не бяха затворени, призова всеки да "поеме своята отговорност".

По данни от вторник в кралството са регистрирани 3743 починали от общо 30 800 заразени - смъртност, много по-висока от тази в съседните страни, които наложиха средно строги ограничителни мерки.

Швеция сега има 371 смъртни случая, свързани с COVID-19, на 1 милион жители, според сайта за компилиране на статистически данни Worldometer. За сравнение, в Дания на 1 милион жители са починали само 95 човека, във Финландия - 54, а в Норвегия - 43.

Дълготрайна стратегия

Шведските власти смятат своята стратегия за по-подходяща в дългосрочен план от тази на европейски страни, които си задават хиляди въпроси за вдигането на ограничителните мерки и риска от втора вълна от заразявания.

"На пръв поглед е доста лесно да се наложи национална карантина, но отменянето й става много по-трудно", смята епидемиологът Андерш Тегнел от Агенцията за обществено здравеопазване.

За да не претовари болниците си, Швеция възприе от самото начало тезата, че вирусът няма да изчезне скоро и ще се разпространява бавно в обществото. Въпреки че възрастните хора с крехко здраве платиха цената на тази стратегия.

Досега шведските болници, въпреки че работят при условия, определени като тежки, все още не са претоварени. В болницата в Дандерюд, северно от Стокхолм, директорката на интензивното отделение Клара Бергмарк обяснява, че нейните екипи се подготвят за повече работа от обичайното това лято. И през цялата година.

"Издръжливостта е много важна", заявява тя пред АФП.

Въпреки че Андерш Тегнел смята, че още е "прекалено рано" да се каже дали въвеждането на ограничителни мерки би намалило броя на смъртните случаи от COVID-19 в Швеция, има шансове евентуалната втора вълна в страната да не е толкова агресивна като в държавите, наложили рестрикции.

"Уроци за научаване"

Повечето от мерките се спазват от по-голямата част от обществото, сочат проучвания. Мерките не са задължителни, разчита се на добрата воля на отделния човек.

"Мисля, че шведската стратегия се оказа устойчива. Сега имаме данни, които показват, че хората все повече следват нашите съвети", изразява задоволство Андерш Тегнел.

Публикуван наскоро доклад на Центъра за изследване и политика в областта на инфекциозните заболявания към Университета на Минесота предупреди, че светът "трябва да се подготви за най-малко 18 до 24 допълнителни месеца на сериозно присъствие на COVID-19, с горещи точки, които ще се появяват периодично в различни географски райони". Швеция смята, че при такъв сценарий нейният опит би могъл да бъде полезен за други държави.

"Мисля, че може би има уроци, които могат да се научат от нашите колеги в Швеция", потвърди на пресконференция в края на април Майкъл Райън, директорът на програмата на Световната здравна организация за извънредните ситуации.

С една уговорка: възможно е тази стратегия да се окаже трудно приложима другаде, където властите не се радват на толкова голямо доверие.