Индийското правителство залага редица функции в приложението си срещу COVID-19, които напомнят тези на китайските системи за следене на населението, разказва Ройтерс.

"Аарогя Сету", или "Здравен мост", подобно на други подобни апликации, позволява на хората да записват симптомите си и отчита чрез Bluetooth технология кога хората влизат в контакт. Така ако един човек се окаже болен от новия коронавирус, всички, влезли в контакт с него, могат да получат предупреждение.

Но индийското приложение използва и GPS данни за местоположение. Правителството разработва и централизирана база данни, която се оказа без никаква защита.

"Аарогя Сету" имитира дори китайската QR код система, като оценява хората с три цвята - зелено, оранжево и червено, според риска от зараза с COVID-19.

В добавка индийското приложение е задължително за всички. В подкрепа на това днес правителството пусна и версия за евтините свързани с интернет телефони Jiyo, разработени от местен телеком за най-бедните. Досега то работеше само на Android и iOS смартфони.

До момента в Индия има близо 50 хил. активни болни - повече, отколкото в Китай. Заразените досега са 78 хил. души.