Парламентът създаде временна анкетна комисия, която да контролира разходите, направени по време на епидемията от коронавирус. При гласуването депутатите от ГЕРБ подкрепиха предложението неин председател да е Йордан Цонев (ДПС), като другата кандидатура бе на Румен Гечев (БСП). Така комисията бе оглавена от Цонев. В негова подкрепа гласуваха 109 депутати, като 83 от тях бяха от ГЕРБ. 33 бяха против, а 56 се въздържаха.

Тя се създава на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група, и ще работи, докато траят извънредните мерки.

"Ще подкрепим създаването на комисията, но не сме съгласни тя да се ръководи от представител на БСП."

Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

"Дали тази европейска практика може да се приложи към българската опозиция? Не виждам нищо европейско в поведението на нашата опозиция, тя е повърхностна, дребнава, неконструктивна. Три години от скандал в скандал, това е моделът на опозиционно мислене и поведение. Ако председателят е от БСП, тази комисия ще бъде използвана за чисто политически цели. Повърхностен и заядлив е начинът, по който вие разбирате опозицята в държавата", каза още Симеонов.

И призова ГЕРБ да не се поддават на подобни влияния. Колегата му Славчо Атанасов поиска председател на комисията да бъде депутат от "Воля".

"Колкото е европейско управлението, толкова е европейска опозицията, толкова са европейски институциите", репликира го Валери Жаблянов (БСП).

Александър Ненков (ГЕРБ) заяви, че депутатите от партията ще подкрепят създаването на комисия, както и това тя да бъде председателствана от опозицията, но не и от БСП. Според него целта на социалистите е да създадат усещането, че има нещо скрито.

"Не е време за слаби театрални постановки. Време е за обединение на всички здравомислещи хора за справяне с икномическите последици от инфекцията с коронавирус. Ще подкрепим тази комисия", каза лидерът на "Воля" Веселин Марешки.

Според него шефът на комисията трябва да е от опозицията, но зависи от коя опозиция.

"Три години се опитваме да се разграничим от останалите опозиции. Има просто крещящи, нищо-неправещи, има и такива, които са конструктивни", поясни Марешки.

Според Крум Зарков (БСП) предложението на БСП отговаря на обществено искане за повече публичност и прозрачност. Той смята, че подобна комисия ще има превантивен ефект и това ще е от полза за обществото.

"Нито една от тези цели на комисията няма да бъде осигурена, ако председателят на тази комисия е управляващ или присъдружен", заяви Зарков.