В България е обявена извънредна епидемична обстановка, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г. Тя заменя извънредното положение. Това решиха министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет на видеоконферентно извънредно правителствено заседание.

На брифинг тази вечер здравният министър Кирил Ананиев обяви, че мерките, които бяха въведени и досега в рамките на извънредното положение, остават да действат. Разхлабват се само две от тях - разрешава се достъпът на всички до паркове и градини, позволява се и извършване на трансплантации

„Извънредна епидемична обстановка се въвежда до 14 юни и това е достатъчен период от време, за да видим как се развива заболяването в България, заяви Ананиев. - Няма нужда това положение да бъде безсрочно, защото правителството по този начин си дава периодичност на анализа. В рамките на един месец правителството може да предприеме продължаване или спиране на тази обстановка.“ 

Ананиев обясни подробно причините за въвеждането на извънредната епидемична обстановка. Основната е, че няма рязка промяна в развитието на болестта и затова мерките, които се прилагаха досега, трябва да останат.

„Убедени сме и от оценката за развитие на заболяването, и от анализа на мерките от главния държавен здравен инспектор“, каза министърът.

И се аргументира:

  • Причинителят [на COVID-19] има неизяснен произход. Не са открити напълно начините на неговото разпространение. В научните среди няма единно мнение за диагностицирането на причинителя на заболяването. Болестта се развива в целия свят. Предава се от човек на човек, има тежко протичане и усложнения на лечението и това най-много се отнася до лицата над 60 г. с хронични заболявания.
  • Освен огнищата в семейна среда и болниците такива има в редица домове като домовете за възрастни хора, за деца с увреждания и др.
  • За съжаление липсват специфично лечение за това заболяване и ваксина. Няма изработена и имунопрофилактика. Болестта засегна и много медицински служители, което създава опасност от спиране работата на някои отделения в болниците.

Всички мерки ще бъдат описани отново в четири заповеди на министъра и ще бъдат публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването до 0:00 часа тази вечер, когато извънредната епидемична обстановка влиза в сила.

Първата заповед ще съдържа противоепидемичните мерки, втората ще регламентира преминаването през КПП-та, където се налага да има такива, третата е свързана с карантината и изолацията на хората с установено заболяване от коронавирус, или имали контакт със заразени, а четвъртата ще описва кои заведения ще работят и как ще продължават различни дейности.

Остава правилото, че при установяване на заразяване на сто и повече души на ден с COVID-19 могат да бъдат възстановени и най-тежките мерки, които бяха въведени по време на извънредното положение. Според Ананиев, за да стане това обаче, подобен ръст на заболяванията трябва да има поне няколко поредни дни. За самия Ананиев - седмица, за други специалисти - три дни.

Съответно мерки могат да бъдат разхлабвани с решение на правителството, ако бъде преценено, че е подходящо това да се случи.

"Всичко, което е разрешено, продължава да функционира и занапред. Всичко онова, което е забранено, няма да функционира и оттук нататък, като молове, училища и др.", каза министърът.

Ананиев препоръча фирмите да продължат да работят дистанционно, ако това им е възможно, като даде пример с Министерството на здравеопазването, където служителите над 60-годишна възраст работели от домовете си, а останалите били разделени на екипи и се редували да ползват офисите.

Остава и изискването за 14-дневна карантина за всички пристигащи на територията на страната, като здравният министър беше категоричен, че тази мярка няма как да бъде разхлабена независимо от твърденията на министърката на туризма Николина Ангелкова, че чужденците са добре дошли в българските курорти. Продължава ограничението за допускане на чужденци от трети страни у нас, както и на граждани на ЕС, ако в страните им има висока заболеваемост от COVID-19. Ананиев обаче уточни, че ще се водят преговори със съседни държави като Гърция, Сърбия и Румъния за изработване на общи правила за това как да се придвижват туристите през лятото.

Очакват се общи правила и за евентуално бъдещо отваряне на детските градини и яслите - образователният министър Красимир Вълчев изработва специален алгоритъм за работата им, но всичко било на предварителен етап. Предстояло провеждане на допитване до родителите дали тези заведения да бъдат отворени, каза Ананиев. Групите обаче не можело да са по-големи от 10-12 деца, а персоналът трябвало редовно да  бъде тестван. Според здравния министър в момента 45 на сто от родителите не искат да пускат децата си на градина или ясли.

Министър Ананиев припомни, че бяха позволени тренировките на отборите в професионалния футбол, както и на спортистите, които се готвят за отложените за догодина Олимпийски игри.

Футболистите започват подготовка на групи в петък, 15 май. Първенството в Първа лига се очаква да бъде подновено на 5 юни - без публика на стадионите. Решения за това бяха взети по време на извънредното положение, а въвеждането на извънредната епидемична обстановка не води до промяна.