70 на сто от родителите искат детските градини да започнат работа, тъй като отпуските им и възможностите да гледат децата си изтичат с края на извънредното положение. Това сочи проучване, направено от Национален инициативен комитет за качествено и иновативно образование, разказа участничката в него Антонина Кенова. Допитването ще бъде оповестено официално утре, 14 май.

Днес подобно проучване започна и учителският синдикат „Подкрепа“.

Синдикатът се интересува кога анкетираните родители и учители биха искали да отворят забавачките – от юни или юли при намален брой на деца в група, или от септември в пълен обем. Основният проблем при детските градини у нас е, че въпреки че в група би трябвало да има до 25 деца според нормативните документи, реално се работи и с 35. Има и въпроси към учителите дали биха се върнали на работа, ако са в рискова група.

Според Антонина Кенова, която е направила свое непредставително проучване малко по-рано, отпуските на много от родителите изтичат, а други са в ситуация, в която трябва да водят децата си на работа – например лекари и медицински сестри.

Медицинска сестра от водеща болница например заявила, че след изтичането на отпуска трябва да води детето със себе си в болницата. Други родители трябва да взимат малките в службата след края на извънредното положение, когато работодателят им вече не позволява да се работи от вкъщи. В подобно положение са и самотните майки.

Антонина Кенова изпрати открито писмо до институциите да отговорят не кога, а как да се отворят детските градини.

В анкетата има отправено и специално запитване към бъдещите квестори на матурите – дали бонусът от 80 лева за риска от заразяване би ги мотивирал да се върнат.