Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Лекарите във Великобритания са предупредени да внимават за рядка, но опасна реакция при деца, която може да бъде свързана с COVID-19, съобщава BBC.

В спешно писмо до личните лекари Националната здравна служба съобщава, че в интензивните отделения в Лондон и други части на Обединеното кралство постъпват тежко болни деца с необичайни симптоми. Касае се за „възпалителен синдром“, свързан с новия коронавирус, който обхваща различни органи и системи и протича с грипоподобни симптоми. Някои, но не всички, имат положителен тест за вируса SARS-Co-V-2. Синдромът засяга много органи и е възможно той да е свързан с друга, засега неидентифицирана инфекция.

Преди седмица швейцарски екип съобщи, че е открил доказателства, че COVID-19 всъщност причинява системно възпаление на всички кръвоносни съдове.

Децата са на различна възраст, но общото е, че постъпват в болница в много тежко състояние. Те са с клинична картина, подобна на токсичен шок, която включва висока температура, ниско кръвно налягане, обрив и затруднено дишане. Някои имат и стомашно-чревни симптоми - болка в корема, повръщане или диария, също миокардит, а кръвните им изследвания са с големи отклонения от нормата. 

Д-р Назима Патан, консултант по детска интензивна терапия в Кеймбридж, коментира, че Испания и Италия съобщават за подобни случаи:

„Някои от децата са имали клинична картина на токсичен шок и болестта на Кавасаки (която засяга кръвоносните съдове и сърцето, бел ред.).“  

В страната вече са описани двайсетина случая, при които е установена връзка между тежкия възпалителен синдром и новия коронавирус. От Кралския колеж по педиатрия и детско здраве (RCPCH)  съветват родителите да наблюдават децата си за следните симптоми:

  • бледа кожа, петна по кожата, която е необичайно студена;
  • паузи в дишането, нарушено и затруднено дишане;
  • посиняване на устните и около тях;
  • припадък;
  • силно раздразнено, объркано, притеснено или отпуснато (летаргично);
  • обрив, който не изчезва при натиск;
  • болки в тестисите, особено при тийнейджърите.

Досега е известно, че новият коронавирус е заразен за децата, но при тях заболяването рядко протича тежко. Като цяло те не развиват сериозна белодробна инфекция и броят на приетите в интензивните отделения е сравнително малък.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.