Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Фейсбук се е съгласил да плати 52 млн. долара на модератори на съдържание, които са следили публикациите на платформите на компанията, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В дело, заведено през 2018 година, служители на подизпълнител твърдят, че Фейсбук не ги е предпазил достатъчно от тежките психологически травми и други вреди, които могат да претърпят заради многократния сблъсък с графични материали, показващи жестокости като малтретиране на деца, обезглавявания, тероризъм, жестокост към животните и други.

Договореното извънсъдебно споразумение предвижда по 1000 долара за модераторите, които са се включили в колективния иск. Тези, които са диагностицирани със състояния, свързани с работата им, ще могат да получат лечение и обезщетения до 50 000 долара, според предварителния текст на споразумението, представен пред съда.

В изявление социалната мрежа благодари "на хората, които вършат тази важна работа, за да направят Фейсбук безопасна среда за всички". Компанията вчера отчете рязко увеличаване в броя на постовете, свалени заради насърчаване към насилие и реч на омразата в приложенията й, допълва Ройтерс.

Според концерна тази тенденция се дължи на подобренията в технологията за автоматично засичане на вредни текстове и изображения.

Най-голямата социална мрежа в света е премахнала около 4,7 милиона поста, свързани с организирани структури, насаждащи омраза, от основната си платформа през първото тримесечие на 2020 година. Предходното тримесечие изтритите постове са били 1,6 милиона.

Премахнати са и 9,6 милиона поста, съдържащи език на омразата, спрямо 5,7 милиона през последното тримесечие на 2019 година. Компанията допълни, че е поставила предупреждаващи етикети на около 50 милиона публикации, свързани с COVID-19. В началото на пандемията Фейсбук обяви, че забранява публикуването на подвеждаща информация за вируса, която може да причини физически вреди. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.