С думите "Културата и изкуствата ще се измъкнат от тази клоака, наречена коронавирус" министърът на културата Боил Банов представи финансови мерки на правителството за подпомагане на свободните артисти. Повече от 5 млн. лв. ще бъдат разпределени през фонд "Култура", през който и до момента творци на свободна практика можеха да кандидатстват за подпомагане. По тази мярка през фонда бяха заделени 2,5 млн. лв., като до момента са кандидатствали над 1000 творци, каза Банов. Утре ще се обявят имената на одобрените свободни артисти, които получат до три работни заплати.

Допълнителната сума от 5 млн. лв. ще се отпуска за укрепване на дейността на свободните творци и неправителствения сектор – актьори, режисьори, сценографи, художници, певци, музиканти, танцьори, обясни министърът.

Целево по 500 хил. лева ще се дават за създаване на нови театрални постановки, нови музикални постановки, танцови спектакли, както и „нова програма, породена от тази криза“ - проекти в областта на визуалните изкуства, разясни Банов. 

Други 800 хил. лв. ще финансират програма за разпространение на готови спектакли.

Фонд "Култура" ще бъде захранен с още два правителствени гранта. 1,5 млн. лв, за които могат да кандидатстват малки авторски кина, циркови трупи и др. Както и други 700 хил лв. за малки суми за единични артисти, които трябва да провокират изява на културен продукт чрез интернет. 

"Добре е да започнем да подготвим иновативно мисленето чрез условията, които предлагат интернет и мрежата", коментира Банов.  

Над 7 млн. лева ще се разпределят и от норвежките фондове - те отново ще са за свободни артисти и неправителствени организации за съвременно изкуство. По тази програма могат да кандидатстват и писатели, и преводачи, каза още Банов.  

По думите на министъра "мерките показват грижата на правителството към изкуствата". И обеща, че ще има и още - работи се и по други мерки.

Боил Банов коментира и решението на здравното министерство да се отворят музеите и кината, сцените на открито - но при определени условия. Всеки организатор на събитие ще решава поотделно. Да има схема за влизане, продажба на билета до 30% от залата, всички зрители на закрито да са с маски, да има осигурени дезинфектанти, разясни министърът.

"Абсурдно е да изкарваме артисти с маски. Самите колективи обаче трябва да решат сами", добави той.

Банов, който е бивш директор на театъра в Хасково, посъветва своите колеги да предложат нови програми на зрителите. Бих промотирал моноспектакли, каза той. 

За Вежди Рашидов: "Аз с него работя добре"

Министър Банов отклони въпросите за конфликта между него и председателя на парламентарна комисия по култура и медии Вежди Рашидов. Депутатът и бивш министър, на когото Банов беше заместник, заяви вчера, че ще говори с премиера Борисов за неговата оставка. Рашидов изрази съжаление, че е номинирал Банов за министър. От думите му стана известно, че повод за неговото избухване е статутът на „Червената къща“ в София – сградата в центъра на столицата, в която е живял и творил скулпторът Андрей Николов, бе стопанисвана дълги години от Центъра за култура и дебати.

"Г-н Вежди Рашидов няма какво да коментирам. Един изключителен художник. Това мога да кажа за него. И като всеки творец, който е много талантлив, е и човек на крайностите. Така обича, така мрази. Аз с него работя добре", лаконичен бе Банов. 

Но също така, без да споменава името на Рашидов, спомена, че той много добре знае сложния казус с „Червената къща“. Той повтори, че сградата има смесена собственост – между държавата и частно лице, което отказва да продаде своята част. 

"Получава се реално несъвместимо жителство. Който го е допуснал, го оставяме на неговия морал и етика. Не знам кой е допуснал тази реституция. Оттогава "Червената къща" е странно място", коментира Банов.