Председателят на комисията по култура и медии в парламента Вежди Рашидов влезе в открит конфликт с министъра на културата Боил Банов. Това не е първата "дистанционна" престрелка между двамата, но днес Рашидов вече заяви, че ще иска среща с премиера заради лошото управление на галериите и музеите от Министерството на културата.

Заявката Рашидов даде пред БНТ. Стана ясно, че новата ябълка на раздора е Червената къща. Пространството в центъра на София, в което е живял и творил скулпторът Андрей Николов, бе стопанисвано дълги години години от Център за култура и дебат. Именно след намесата на Рашидов организацията освободи ползваните помещения. Председателят на парламентарната комисия настоява къщата да се превърне в къща-музей на склулптора - под шапката на Националната художествена академия. Но сега тя пак се дава под наем.

"Разбрах, че се дава под наем. Това е едно престъпление, вече мина всички граници. Червената къща е моя кауза. Няма по света къщата на Роден да се дава някой да прави дебати. Къщата на Моне не е за дебати, къщата на Бранкузи, на Калдер, на Пикасо не е за дебати. Само на Андрей Николов - патриархът на българската скулптура. Някой прави дебати там. Всичко друго може да бъде, но не и музей, но то е предвидено да бъде музей. Аз влизам в играта. Духът на Андрей Николов трябва да се успокои. Това е неговият дом, тази къща трябва да стане къща-музей", заяви Рашидов.

На въпроса ще поиска ли оставката на Боил Банов - той отговори, че единствено премиерът има право на това. Заяви обаче, че съжалявал, че го бил номинирал за министър на културата, какъвто самият Рашидов бе преди него.

Според него културата много отдавна е в един малък колапс, тъй като за културна политика не достигат парите.

Рашидов коментира и ситуацията с артистите на свободна практика.

"Свободните професии не са чиновниците, които работят в културните институции и всички структури, които са свързани с държавата. Свободните професии са двигателят на културата - онази машина, заради която има културни институции. Тези хора имат толкова нужда в момента, колкото всички останали поради една проста причина - който е роден да прави изкуство, за него това е съдба. Няма криза, която да ме спре да правя изкуство - няма такава криза. Културата винаги е продукт на драма, която човек изживява. По време на катаклизми, войни, природни бедствия са се раждали най-силните произведения по света", посочи.

И после оправда финансовия министър Владислав Горанов за думата "маргинали" по адрес на хората, упражняващи свободни професии.

Рашидов допълни, че културата е каприз на лукса и попита когато икономиката рухва, как ще говорим за култура. Според него културните мероприятия трябва да се възстановят бавно както всичко останало - като ресторантите, като фабриките. Културата в крак с цялата тази икономика ще се събуди.

Той коментира и че напоследък Министерството на културата говори за културата като министерство на театрите.

"Телевизиите също станаха телевизии на театрите. Културата има по-широк спектър. Не виждам големи български художници, големи български поети и писатели. Композиторите също са в една сянка", допълни Рашидов.

Според него ще берем плодовете от това, че тези хора са в сянката.