Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Да не се противопоставят едни гилдии на други, да има максимална консолидация, а не разчистване на лични сметки, правителството да подпомогне в максимална степен Министерство на културата в усилията на екипа му да намери адекватни решения за подпомагане на творците от всички области на изкуството.

За това настояват в своя позиция Артисти и организации от независимия културен сектор. 

Макар и да не се споменават имена, в позицията личи "намек" към тазсутрешната телевизионна изява на председателя на комисията по култура и медии в Народното събрание и бивш министър на културата Вежди Рашидов. Пред БНТ Рашидов заяви, че културното ведомство се държало като "министерство на театрите", докато големи български художници, големи български поети, писатели и композитори оставали в сянка. Рашидов разкритикува наследника си в МК Боил Банов и дори обяви, че ще иска среща с премиера Бойко Борисов, посветена на него.

Ето и пълния текст на позицията на Артисти и организации от независимия културен сектор:

В последните два месеца артисти и културни оператори изработиха и предложиха пакет от мерки за подкрепа на независимия сектор в условията на пълно блокиране на възможностите за творческа дейност. Тяхното изпълнение пряко зависи от увеличаването на бюджета на Министерството на културата с част от европейските средства за справяне с кризата.

Културата беше определена от ЕС като един от 5-те приоритетни сектора, които се нуждаят от спешни действия, а Европейската комисия и Европарламентът многократно апелираха националните правителства да й обърнат специално внимание. 

Категорично се противопоставяме на опитите започналият диалог между независимия сектор и министерството да се поставя под заплаха, както и да се противопоставят едни гилдии на други.

Моментът изисква максимална консолидация, а не разчистване на лични сметки.

Смятаме, че имаме шанса да излезем от кризата с нови възможности и с програми, съответстващи на добрите европейски практики.

Призоваваме българското правителство да вземе предвид призивите на европейските институции и да подкрепи Министерството на културата в усилията на екипа му да намери адекватни решения за подпомагане на творците от всички области на изкуството.

Секторът остава обединен зад възможността за диалог и бързи и целенасочени действия в синхрон с европейската перспектива и усилия за справяне с кризата.

Артисти и организации от независимия културен сектор: 

Веселин Димов, "АСТ Асоциация за свободен театър" 

Весела Кондакова, "Българска музикална асоциация"

Атанас Маев, "Derida Dance Center"/Фондация "Арт Линк" 

Гергана Димитрова, "Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура - 36 маймуни"

Калина Вагенщайн, Фондация "Арт Офис" 

Петър Тодоров, Фондация "За Родопите" 

Асен Асенов, Фондация "ЕДНО за култура и изкуства”

Стефан А. Щерев, Фондация “Информбюро"

Вили Прагер, Фондация “Брейн Стор Проджект”

Владия Михайлова, Виктория Драганова “Инициатива Визуални изкуства”

Димитър Стефанов, Фондация "Театър Корсар"

Мира Сталева, “София филм фест”, “София мийтингс”

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.