Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Настояваме за незабавно действие да защитим независимата култура в България, да спасим от разрушаване този от години недофинансиран сектор и да позволим на независимите културни  организации и артисти да продължат да работят за позиционирането на България на европейската културна карта и достъпа на българската публика до качествено световно и българско културно съдържание."

Това се казва в отворено писмо на артисти и организации от независимия културен сектор, изпратено до вицепремиера Томислав Дончев и до министъра на финансите Владислав Горанов.

В него се настоява за спешни мерки в подкрепа на независимата културна сцена. Подчертава се как България е получила 812 млн. евро за справяне от ЕС за справяне с кризата в 5 приоритетни области, сред които и културата. 

"До този момент българските институции не взимат под внимание тези призиви", отбелязват авторите на писмото.

В понеделник бяха огласени данните от анкета сред творци и организации в независимия културен сектор за очакваните от тях загуби от забраната за провеждането на културни мероприятия. Ако това положение се запази до юли, тези загуби се изчисляват на над 15 млн. лв. Ако ограниченията останат до края на годината, те ще стигнат до над 42 млн. лв. 

Ето и пълния текст на писмото:

Обръщаме се към Вас с настояване за спешни мерки в подкрепа на независимата културна сцена, за което вече няколко пъти призоваха Европейската комисия и Европейския парламент. България получи 812 млн. евро за справяне с кризата за 5 приоритетни области, сред които и  култура. До този момент българските институции не взимат под внимание тези призиви.

Още на 26 март 2020 Европейският парламент одобри на извънредна пленарна сесия спешни предложения като част от съвместния отговор на ЕС срещу пандемията от COVID 19 и пренасочване на 37 милиарда евро от наличните фондове на ЕС за граждани, региони и държави, засегнати най-силно от пандемията от коронавируса.  Сабине Ферхайен, Председателят на комисията на ЕП по култура и образование, заяви по повод инвестиционната инициатива: „Предприятията и хората от културния и творческия сектор, чийто поминък е под екзистенциална заплаха, задължително трябва да получат достъп до тази финансова подкрепа. Моето послание до държавите членки е ясно: тези пари трябва незабавно да стигнат до културния сектор.“

Миналата седмица Мария Габриел, еврокомисар за Научни изследвания, култура, образование и младеж, отново обърна внимание към изключително трудната ситуация на културната сцена заради кризата, породена от коронавируса, и че тя се  нуждае от незабавна подкрепа. Тя отново подчертава, че инвестиционната инициатива дава възможност на държавите да пренасочат средства за проекти там, където идентифицират необходимост, при максимална гъвкавост, без нужда от национално съфинансиране. Тя изрично споменава, че  тяхното очакване е за подкрепа на действия в областта на културния сектор.

Отново миналата седмица, Европейският парламент разпространи видео послание #еuropeansagainstcovid19,  напомняйки за значението на културата за обществото и неговото възстановяване от кризата. В него за пореден път ЕП призова държавите членки да подкрепят една от най-ощетените 5 приоритетни области - култура.

Въпреки апелите на ЕП, на председателя на Комисията по образование и култура в ЕП, на Комисаря по култура, на независимия културен сектор в България за компенсиране на огромните нанесени щети в сектора, до този момент българските институции игнорират тези призиви.  

Затова настояваме за незабавно действие да защитим независимата култура в България, да спасим от разрушаване този от години недофинансиран сектор и да позволим на независимите културни  организации и артисти да продължат да работят за позиционирането на България на европейската културна карта и достъпа на българската публика до качествено световно и българско културно съдържание.

С уважение,

Артисти и организации от независимия културен сектор:

Веселин Димов, "АСТ Асоциация за свободен театър"

Весела Кондакова, "Българска музикална асоциация"

Атанас Маев, "Derida Dance Center"/Фондация "Арт Линк"

Гергана Димитрова, "Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура - 36 маймуни"

Калина Вагенщайн, Фондация "Арт Офис"

Петър Тодоров, Фондация "За Родопите"

Асен Асенов, Фондация "ЕДНО за култура и изкуства”

Стефан А. Щерев, Фондация “Информбюро"

Вили Прагер, Фондация “Брейн Стор Проджект”

Владия Михайлова, Виктория Драганова “Инициатива Визуални изкуства”

Димитър Стефанов, Фондация "Театър Корсар"

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.