"Някои икономики може да реализират още по-неблагоприятни сценарии за своето развитие, отколкото предвиждахме, ако не се вземат незабавни медицински решения".

Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева по време на онлайн заседание на "Конференцията за състоянието на съюза", която се проведе във Флоренция. Към момента МВФ предполага, че световната икономика ще се свие с 3% през 2020 година, пише днес в обширен материал Ройтерс.

"Неизвестността за поведението на този вирус сгъстява облаците на хоризонта на прогнозите", казва Георгиева. 

Дори първоначалните прогнози за спада означаваха, че идва най-дълбоката глобална рецесия след Голяма депресия през 30-те години на миналия век. Редица изследователски институции и МВФ, обявиха, че очакват сравнително бързо, но частично възстановяване през 2021 година. През последните дни обаче се засилват съмненията, че тези прогнози може да са били твърде оптимистични, ако не бъде овладян ходът на пандемията от коронавирус. 

"Ако приемем, че ще имаме лечение и ваксеини най-късно до началото на 2021 г., тогава можем да очакваме икономическо възстановяване", отбеляза Георгиева. 

От името на целия управителен съвет на МВФ тя заяви и че държавите трябва да положат много повече усилия в изследването и проследяването на заразените.

Допълнително напрежение в ситуацията продължава да внася и американският президент Доналд Тръмп, който заплаши да накаже Китай за начина, по който тази страна е реагирала на заразата. Тръмп заплаши с нови мита върху китайския внос. Той стигна дори до заплахата да сложи край на почти договорената "Фаза 1" от търговската сделка с Пекин, която се точи вече около година. 

Все пак представители на двете администрации твърдят официално, че разговорите продължават. Проблемът е, че обхватът на търговските сделки между двете страни е силно занижен, за да може да достигне до уговореното увеличение през настоящата година със 77 млрд. долара спрямо базовото ниво от 2017 г.

Георгиева обърна специално внимание на този въпрос по време на своята реч, като заяви, че за МВФ е изключително важно сделката да бъде завършена и да не позволява подновяване на национални протекционистки политики точно в този момент.

"Събуждането на световната търговия е от изключителна важност за осигуряване на глобалното икономическо възстановяване. В противен случай разходите нарастват, доходите намаляват и ние ще се окажем в по-несигурен свят", посочи тя.

Само преди няколко дни главният икономист на МВФ Гита Гопинат изчисли, че положението спрямо март на световната икономика е рязко влошено и че нововъзникващите пазарни икономики и развиващите се държави ще имат нужда от достъп до финансиране от над 2,5 трилиона долара.