Очаква се тази седмица позицията на САЩ да попречи на Международния валутен фонд (МВФ) да използва един от най-мощните си инструменти за подпомагане на страните в борбата с коронавируса, а именно емитирането на специални права на тираж (СПТ)*, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Този ход, сходен с печатането на нови пари от една централна банка, се подркепя от икономисти, финансови министри и нестопански организации, като целта е да бъде осигурена спешна ликвидност до 500 милиарда долара за 189-те страни членки на МВФ.

СПТ, базирани на долари, евро, йени, британски лири и юани, са официалната парична единица на МВФ. Държавите членки имат квоти, пропорционални на дяловете им във фонда.

Преди това МВФ е одобрявал СПТ за 250 милиарда долара през 2009 година, по време на миналата финансова криза, предоставяйки ликвидност на страните, лишени от парични средства, припомня Ройтерс.

Ако го направи отново, фондът би могъл да осигури повече гъвкавост за 100-те държави, които вече поискаха спешни заеми и грантове от него, както и да даде възможност за ново кредитиране на страни с неустойчиво дългово бреме като Аржентина.

Финансовите представители ще обсъдят въпроса на виртуалните Пролетни срещи на МВФ и Световната банка тази седмица. 

Редица информирани източници обаче твърдят, че САЩ, които са най-големият акционер в МВФ, активно се противопоставят на такава мярка.

*Специалните права на тираж са международна разчетна парична единица. Създадени са през 1969 г. от МВФ като безналични  международни резервни активи, разпределени между членовете на МВФ, пропорционално на вноските им, за допълване на съществуващите резервни активи. Всяка страна-членка има специална сметка, по която се осчетоводяват разпределените ѝ СПТ.

МВФ определя и курса на СПТ.